Jermenija i Azerbejdžan dogovorili međusobno priznavanje teritorijalnog integriteta

Jermenija i Azerbejdžan dogovorili su međusobno priznavanje teritorijalnog integriteta, saopštio je danas jermenski premijer Nikol Pašinjan.

Šuša, Nagorno-Karabah, Azerbejdžan. Foto: Sarin Aventisian / Unsplash

"Želim da potvrdim da su se Jermenija i Azerbejdžan dogovorile o međusobnom priznavanju teritorijalnog integriteta i na osnovu toga možemo reći da idemo prilično dobro ka rešavanju naših odnosa", rekao je on na proširenom sastanku Vrhovnog evroazijskog ekonomskog saveta, prenosi TASS.

Premijer se osvrnuo i na pitanje obezbeđivanja prava i bezbednosti stanovnika Nagorno-Karabaha "u okviru međunarodnog mehanizma".

"Nadam se da će uskoro početi normalan konstruktivan dijalog između Bakua i Stepanakerta (glavnog grada otcepljenog regiona Nagorno-Karabah)", rekao je on.

Pašinjan je u ponedeljak na konferenciji za novinare u Jerevanu rekao da priznaje teritorijalni integritet Azerbejdžana, koji uključuje Nagorno-Karabah, ali pod uslovom da se obezbedi bezbednost jermenskog stanovništva.

Ranije danas, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev rekao je da postoji mogućnost postizanja mirovnog sporazuma  Bakua i Jerevana, s obzirom da je Jermenija priznala sporni region Nagorno-Karabah kao deo Azerbejdžana.

''Verujem da postoje mogućnosti za postizanje mirovnog sporazuma, posebno imajući u vidu da je Jermenija zvanično priznala Karabaһ kao deo Azerbejdžana'', rekao je Alijev.

Izvor: Beta