Kancelarija za Kosovo i Metohiju: Hapšenjem Srbina u Zubinom Potoku Kurti pokušava da izazove haos

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je u subotu uveče da je Кosovska policija koja je uhapsila Milovana B. u Zubinom Potoku, "nasilnim, nervoznim i iznuđenim potezima nastavila da maltretira" Srbe na severu Kosova i Metohije.

Petar Petković. Foto: Srđan Ilić

U saopštenju, Kancelarija za Kosovo i Metohiju ocenila je da to hapšenje pokazuje "pravu nameru" kosovskog premijera Aljbina Kurtija, a kako je navedeno, to je "pokušaj izazivanja haosa i stvaranja nove krize".

"Кurti na svaki mogući način, preko svojih posilnih, pokušava da izazove tenzije na severu Кosova i Metohije, kako bi isprovocirao reakciju Srba koje bi potom optužio za potencijalnu eskalaciju situacije na terenu, samo da bi pobegao od dijaloga i obaveza iz Ohrida koje se tiču formiranja Zajednice srpskih opština", ocenjeno je u saopštenju.

Srpska lista je u posebnom saopštenju posle hapšenja Srbina iz Zubinog Potoka upozorila Prištinu da će izazvati reakciju svih Srba ako ne oslobodi "neosnovano uhapšenog" i ne prestane sa "maltretiranjem srpskog naroda".

"Da pojasnimo, to neće biti neko upozorenje već opšti ustanak za zaustavljanje represije Aljbina Кurtija nad nedužnim građanima", navela je Srpska lista.

Kako su preneli kosovski mediji, Kosovska policija je u subotu saopštila da je M. B. (36) uhapšen zbog sumnje da je palio automobile Srbima na severu Kosova, koji su imali kosovske tablice, i da je učestvovao u ranjavanju dva policajca.

Izvor: Beta