Konrad: Jelisejski sporazum bi mogao da bude nadahnuće za Srbiju

Ambasadorka Nemačke Anke Konrad ocenila je danas da bi Jelisejski sporazum, koji su potpisali Nemačka i Francuska pre šest decenija, mogao da bude nadahnuće za Srbiju da unapredi odnose sa Albacima i Hrvatima.

Beograd, 22. januara 2023.- Povodom obeležavanja 60-godišnjice potpisivanja Jelisejskog sporazuma i 30. godišnjice osnivanja francusko-nemačke televizije ARTE, ambasade Francuske i Nemačke, Francuski institut u Srbiji, Gete institut u Beogradu i Jugoslovenska kinoteka organizuju smotru srpskih filmova ostvarenih u koprodukciji sa ARTE.Na otvaranju je govorila Anke Konrad - ambasadorka Republike Nemačke Srbiji na otvaranju. Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Na komentar da je Nemačkoj i Francuskoj nakon kraja Drugog svetskog rata bilo potrebno gotovo 20 godina da bi, 22. januara 1963, potpisale Jelisejski sporazum, da je od ratova na Balkanu iz devedesetih prošlo i više od 20 godina, ali da je kosovsko pitanje i dalje nerazrešeno, kao i da su Srbija i Hrvatska ovih dana opet pokušavale da otople svoje odnose, a međuetnički odnosi u BiH nisu previše odmakli od dana Dejtona, i pitanje da li se može doći njihovim receptom do pomirenja Srba i Albanaca ili Srba i Hrvata, ambasadorka Nemačke Anke Konrad je rekla:

"Ako pogledate Jelisejski sporazum, a ove godine je šest decenija od njegovog donošnje, to je veliki uspeh koji je izgrađen na volji predsednika Šarla de Gola i kancelara Konrada Adenauera, koji su odlučili da posle toliko godina rata žele da okrenu novi listi. Imali su političku mudrost i hrabrost da potpišu sporazum i da za to imaju podršku naroda obe zemlje", rekala je Konrad za tv Prvu.

Naglasila je da je Jelisejski sporazum jedinstveni dokument.

potpisivanje jelisejskog jelisejski sporazum sporazuma cc
Potpisivanje Jelisejskog sporazuma. Foto: Bundesarchiv, B 145 Bild-P106816/Nepoznat autor/CC 3.0 de

"Mislimo da to moze da bude nadahnuće za Srbiju da sprečimo to da neki sukob bude večan. Verujem da je pomirenje moguće, mi smo otišli korak dalje, i postali partneri i prijatelji", odgovorila je Konrad na pitanje da li sporazum poput Jelisejskog može da bude uzor u odnosima Srba i Albanaca, kao i Srba i Hrvata.

Košar: Želimo novu dinamiku dijaloga, predlog nema kazneni pristup prema Srbiji

Ambasador Francuske Pjer Košar izjavio je da zapadne zemlje žele da daju novu dinamiku dijalogu i da je cilj normalizacija odnosa između Beograda i Prištine.

"Predsednik Vučić rekao je da je taj dokument poverljiv, ne možemo govoriti o detaljima, ali taj dokument ima jedan cilj. A to je da se prebrodi i prevaziđe konflikt koji godinam traje. Želimo da damo novu dinamiku dijalogu, normalizacija Beograda i Prištine je cilj, a mi to želimo da ubrzamo", rekao je Košar za Prvu.

On je tako odgovorio na pitanje da prokomentariše to što su mediji objavili nacrt nemačko-francuskog predloga, za koji je predsednik Vučić sinoć rekao da je zapravo prethodna verzija tog plana, koja se ne razlikuje mnogo od poslednje verzije i da li može da otkrije u čemu su te razlike.

Košar je kazao da nije učesnik u pregovorima, ali da može da kaže da oni nemaju kazneni pristup prema Srbiji. 

ANKE KONRAD, PJER KOAR
Anke Konrad i Pjer Košar. Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

"Ne govorimo o sankcijama i ucenama. Mi samo predstavljamo prednosti i koristi ukoliko obe strane pristanu, u suprotnom biće posledica, ali to nisu sankcije, već prilika za razvoj regiona", tvrdi Košar i dodaje da oni samo predstavljaju način da se izađe iz ove situacije. 

On je rekao da je normalizacija odnosa postavljena kao cilj još pre 10 godina i da je sada važno da se taj proces ubrza. 

"Želimo da srpska manjina na KiM može da živi u miru i ima dobre odnose sa svim narodima. Govorimo o normalizaciji i nadamo se da će taj put ubrzati put Srbije i Kosova i njihov put ka članstvu u EU", rekao je Košar.  

Košar je istakao da su događaji kao što je jučerasnja pucnjava (u kojoj je povređen Miljan Delević) za žaljenje, i da je potrebno ubediti obe strane da se zaista trude da zaštite kako Srbe na Kosovu i Metohiji, tako i kosovske albance od nasilja i mržnje. 

"Mi želimo istinsko pomirenje koje će omogućiti narodu da živi u miru u toj zemlji", rekao je ambasador.  

Što se tiče formiranja Zajednice srpskih opština Košar je rekao da je ZSO već dogovorena i da se to mora sprovesti što pre. 

"ZSO je već dogovorena i ona se mora sprovesti što pre je moguće. To je važan element, svi izaslanici i svi predstavnici naših zemallja zastupljenih u pregovorima su na tome insistirali. Mora biti implementirano", istakao je Košar. 

Košar je rekao da je na Beogradu i Prištini da pregovaraju o detaljima ZSO, ali da su glavni elementi već dogovoreni 2013. i 2015. godine.  

"Moramo da imamo status te ZSO, mi se nadamo da je to cilj i da će to smiriti situaciju i ljudi prihvatiti da žive zajedno, i smatrati da su njihova prava zaštićena pravnim poretkom na Kosovu", rekao je ambasador. 

Što se tiče pada podrške javnog mnjenja u Srbiji prema Evropskoj uniji, Košar kaže da su svesni te percepcije i da bi želeli da podrška EU u Srbiji bude veća. 

"Moram da kažem da sam pomalo šokiran načinom na koji je EU predstavljena kao antisrpska. Da li je antisrpski da mladi srpski studenti dolaze preko Erazmusa i slično. Da li je antisrpski Srbiji dati 300 miliona evra pomoći godišnje? To nije antisrpsko ponašanje i važno je da znate da ne tražimo da mladi Srbi idu da ratuju u Ukrajini, mi nudimo nešto drugo i nadamo se da će to pomoći popravljanju imidža EU u Srbiji", rekao je Košar. 

Izvor: Tanjug