Kris Marfi po dolasku u Beograd: Otišli smo u OŠ "Vladislav Ribnikar" i položili cveće

Američki senator Kris Marfi izjavio je da je sa senatorom Gerijem Pitersom jutros bio u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i položio cveće, te izrazio nadu da će Srbija na masovne zločine odgovoriti drugačije nego SAD koje su postale poznate po njima.

Senator iz Konektikata Kris Marfi je održao konferenciju za medije u ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu. Foto: Tanjug/Sava Radovanović

"SAD nisu pokazale potrebnu hrabrost da donesu zakone kojima bi spasili građane tako što bi opasno oružje držali nedostupno onima kojima ne treba da bude dostupno. Nadam se da će vlada moći da nađe zajednički jezik sa opozicijom da donese mere koje će obezbediti osiugrati pristup oružju", naveo je Marfi na pitanje novinara da li su mere koje je Srbija preduzela, a koje je je ocenio kao odlične, dovoljne.

Dodao je da su zakoni Srbije i kultra različiti od onih u SAD, i da zato ne može da kaže koje mere bi trebalo preduzeti.

"Važno je da ne sme da dođe do glorifikacije kroišćenja oružja i u SAD imamo medijsku kulturu koja često glorifikuje nasilje, treba se suprotostaviti i korenu uzroka i uzrocima i ograničenju pristupa oružja", rekao Marfi.

Senator je dodao da se vlada SAD sprema da radi na novom zakonu o oružju prvom nakon više decenija i da se nada da će se i Srbija ujediniti da nađe zajedničko rešenje na zajednički izazov.

Izvor: Tanjug