Krležino delo ponovo na sceni u Beogradu

Predstava "Na rubu pameti - jedne pijane novembarske noći 1918", rađena po delima Miroslava Krleže, Iva Štivičića i Tene Štivičić, u koprodukciji Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca i Hrvatskog kulturnog centra (HKC) iz Beograda, odigrana je u ponedeljak uveče u Ateljeu 212, a HKC je danas najavio gostovanje i u nekoliko gradova u regionu.

Foto: Atelje 212

U predstavi, koju potpisuju reditelj Marko Misirača i dramaturškinja Vida Davidović, korišćeni su segmenti iz drame „Pijana noć 1918.“ Iva i Tene Štivičić, scenario serije „Putovanje u Vučjak“ Iva Štivičića i dramatizacije Krležinog romana „Na rubu pameti“ Vere Crvenčanin, a publika je sinoć glumce burnim aplauzom pet puta pozivala na scenu.

"Krleža ponovo među Srbima", "Krleža se vratio u Beograd", samo su neki komentari publike u foajeu Ateljea 212 uoči i posle predstave koja je premijeru imala 5. marta, a sinoć je prvi put igrana pred beogradskom publikom.

Odluka da se Krleža "vrati na scenu" pozorišta u Srbiji kroz produkciju "Na rubu pameti" i "Pijane noći" došla je "kao posledica opažanja da u našem društvu postoji potreba za povratkom krležijanskog načina razmišljanja - ciničnog, ali nepokolebljivog i argumentovanog", objasnila je dramaturškinja Vida Davidović.

Hrvatski kulturni centar Beograd, predvođen književnicom i pesnikinjom Ljiljanom Crnić i glumcem Aleksandrom Alačem, koproducent je predstave "Na rubu pameti - jedne pijane novembarske noći 1918", a Crnić je, posle beogradske premijere, najavila i gostovanja u nekloliko gradova bivše Jugoslavije.

"Ovom predstavom HKC je vratio Krležu u Srbiju nakon dugo vremena, a uskoro će je videti i publika u Mostaru, Zagrebu i Splitu", rekla je za FoNet Ljljana Crnić.

"Kultura uvažava različitosti. Kultura nas spaja. Zato je ova predstava, posvećena djelu velikana svjetske književnosti Miroslava Krleže - umjetnička svetkovina", ocenio je potpredsednik HKC Aleksandar Alač.

Producentski angažman Hrvatkog kulturnog centra Beograd u predstavi "Na rubu pameti - jedne pijane novembarske noći 1918." finansijski je pomogao Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Izvor: FoNet