Kurti: U Briselu nije postignut sporazum već samo dogovor

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da Beograd i Priština u Briselu nisu postigli sporazum već dogovor o registarskim oznakama, uz objašnjenje da su strane prihvatile da "prekinu određene radnje".

Albin Kurti, premijer Kosova. Foto: twiter/Albin Kurti @albinkurti

"Tako da nećemo izricati kazne za KM registarske tablice, daćemo prostor za pregovore evropskom predlogu, koji je ranije nazivan francusko-nemačkim", rekao je Kurti na današnjoj sednici Skupštine Kosova.

On je dodao da je postignuti dogovor drugačiji od onog koji je razmatran na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kurti je naveo da su njemu ponudili dokument od 95 reči, u kome se nije pominjao francusko-nemački predlog, niti evropski predlog oko normalizacije odnosa.

Prema njegovim rečima, unutrašnji dogovor ima vremenski okvir, cilj za pregovore i kompatibilnost strana oko predloga EU koji podržavaju Francuska i Nemačka, koji treba da bude postignut najkasnije do početka proleća 2023. godine.

"Kada sam bio na razgovorima u ponedeljak, insistiralo se na Zajednici opština sa srpskom većinom (ZSO), da bude uključena u sporazum, koji je napravljen Borelijevom izjavom", rekao je Kurti i dodao da srpska strana ZSO vidi kao "suštinu normalizacije", a da je za Kosovo to međusobno priznanje, te da se u tome razlikuju predlozi oko rešenja krize, koja je nastala zbog registarskih tablica.

Kurti tvrdi da poslednji dogovor utvrđuje princip pregovaračkog procesa na osnovu evropskog plana, gde su Srbija i Kosovo ravnopravne strane.

Ocenio je da je takav okvir snažan pomak u pravcu toga da će predlog biti međunarodni sporazum, pravno obavezujući, sa fokusom na međusobno priznanje.

Izvor: Beta