Lider DPK Krasnići s Mustafom o položaju Albanaca u "Preševskoj dolini"

Predsednik opozicione Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići sastao se sa liderom Albanske demokratske partije Ragmijem Mustafom, sa kojim je razgovarao o političkim dešavanjima, sa posebnim naglaskom na, kako je Krasnići naveo, položaju i problemima Albanaca u tzv. Preševskoj dolini.

Ragmi Mustafa i Memlji Krasnići. Foto: Memli Krasniqi/Facebook

"Saglasni smo da posvećenost kosovskih političkih snaga u dolini treba da bude u nastojanju da se očuva jedinstvo o pitanjima važnim za tamošnji albanski narod, a nikako da se stvori favorizovanje ili podela među Albancima”, napisao je Krasnići na Fejsbuku. 

Albanski poslanik u Skupštini Srbije Šaip Kamberi saopštio je juče da je uputio otvoreno pismo specijalnom izaslaniku SAD za Zapadni Balkan Gabrijelu Eskobaru u kome je od njega tražio uključivanje tzv. Preševske doline u dijalog Beograda i Prištine. 

Kamberi je na svom Fejsbuk profilu napisao da će ovo pismo uputiti i visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepu Borelju i predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen. "U fazi kada međunarodni posrednici, vodeći dijalog Kosova i Srbije, daju novu dinamiku, čekajući da se Preševska dolina uključi u dijalog, koji nazivaju poslednjom šansom za rešavanje pitanja Albanaca, danas putem ovog pisma obratio sam se specijalnom izaslaniku SAD za Zapadni Balkan Gabrielu Eskobaru", napisao je Kamberi. 

Kamberi navodi da je pozvao Eskobara i njegove evropske kolege da posete Bujanovac, Medveđu i Preševo i sastanu se sa predstavnicima i liderima albanskih zajednica kako bi se detaljnije informisali o opštoj situaciji Albanaca koji žive u tim opštinama na jugu Srbije.

Izvor: Tanjug