Mali: Do srede prijava za 10.000 dinara pomoći za decu, isplata od 25. septembra

Prijava za jednokratnu novčanu pomoć od 10.000 dinara za svako dete u Srbiji starosti do 16 godina završava se u sredu, 20. septembra, podsetio je potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali i najavio da isplata pomoći počinje 25. septembra.

Ilustracija. Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Kako je rekao, to je rok do kog roditelji i staratelji dece mogu da se prijave za isplatu novca koja počinje 25. septembra.  

Prijava se odvija putem portala Uprave za trezor, na adresi idp.trezor.gov.rs, a podnosilac prijave unosi broj lične karte i svoj matični broj, kao i naziv banke u kojoj želi da bude uplaćen novac, saopštilo je ministarstvo.

On je dodao da se u prethodnih mesec dana, od 20. avgusta otkad  traje prijavljivanje, na listi za isplatu do sada našlo 1.026.901 dete.

Računajući i decu iz hraniteljskih i socijalno ugroženih porodica, koja su automatski prijavljena, njih 67.162, to znači da je do sada prijavljeno ukupno 1.094.063 dece.  

Pravo na pomoć ostvaruje ukupno 1.190.000 dece.

"Rebalasnom budžeta za ovu pomoć odvojili smo 11,9 milijardi dinara ili oko 100 miliona evra u tu namenu, a ubrzo po završetku prijave, već od  25. septembra, ćemo početi sa isplatom. U svakoj krizi uloga države je da pokaže snagu i da podrži svoje građane, naročito njene najosetljivije kategorije kao što su deca", rekao je Mali.

Podsetio je da se ova pomoć može dobiti za svako dete koje je državljanin Republike Srbije, a koje je rođeno 21. novembra 2006. godine ili nakon tog datuma.

Kako je rekao, već počele isplate uvećanih dela zarade medicinskim sestrama i tehničarima, a tokom septembra i oktobra biće isplaćene uvećane zarade i u prosveti i ustanovama socijalne zaštite.

"Potom u oktobru sledi još jedno povećanje penzija od 5,5 odsto", rekao je ministar finansija.

Podsećamo da je Vlada Srbijeu junu usvojila Predlog zakona o privremenom registru majki i drugih lica kojima se uplaćuje novčana pomoć, a kojim se definiše pitanje isplate po 10.000 dinara za svako dete do 16 godina, izjavio je potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali.

Izvor: Tanjug