Meloni, Makron, Rama: Samit u Tirani važan za Zapadni Balkan

Italijanska premijerka, Đorđa Meloni, izjavila je danas u Tirani da zemlje EU imaju veliku odgovornost prema Zapadnom Balkanu, posebno od agresije Rusije na Ukrajinu, naglasivši da je veoma važno da se ojača procedura za pristup tih zemalja u EU.

Premijerka Italije, Đorđa Meloni, stiže na Samit u Tirani. 6, 2022. Foto: Beta/AP Photo/Andreea Alexandru

„Mislim da postoji mnogo pitanja u vezi s kojima treba da sarađujemo: od ekonomije do sajber bezbednosti i mnogih drugih", rekla je Meloni dolazeći na samit EU-Zapadni Balkan u Tirani.

„Italija je u potpunosti privržena približavanju Zapadnog Balkana EU. Razgovaraćemo o mnogim pitanjima i kao što sam rekla - možete da računate na Italiju", rekla je Meloni pred početak samita u Tirani.

Predsednik Francuske, Emanuel Makron, rekao je novinarima pred početak skupa da je Samit EU - Zapadni Balkan "važan trenutak za Uniju" i da će biti reči o konkretnim stvarima i "produbljavanju i intenziviranju političke agende".

Albanski premijer, Edi Rama, rekao je uoči skupa čiji je domaćin, da je da samit EU - Zapadni Balkan u Tirani "snažan signal da je EU potreban Zapadni Balkan isto koliko je Zapadnom Balkanu potrebna EU". „To je veoma važno", kazao je Rama.

Na pitanje novinara da li je moguće da se danas nađe rešenje za kosovsko pitanje, Rama je rekao da bi želeo da EU "ima takvu magičnu moć", ali da to nije slučaj.

„Dijalog je težak i potrebno je vreme", dodao je premijer Albanije.

Izvor: Beta