Miljavac tvrdi: Na Petrovačkoj cesti nisu bile samo izbeglice

Optužnica srpskog tužilaštva za ratni zločin protiv hrvatskih oficira zbog raketiranja izbegličke kolone na Petrovačkoj cesti tokom vojno-policijske akcije Oluja u avgustu 1995. za generala Pavaa Miljavca je nešto što će se, kaže, razjasniti i da on "odgovorno tvrdi da niko nije izdao naredbu za raketiranje, ali i da kolona nije bila samo izbeglička".

Arhivska fotografija srpskih izbeglica iz Krajine posle vojne operacije "Oluja" hrvatskih snaga bezbednosti. Foto: Srđan Ilić

Optužnicom su obuhvaćeni pripadnici Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimir Mikac, Zdenko Radulj, Željko Jelenić i Danijel Borović.

Miljavac, koji je u vreme provođenja vojno-policjske akcije Oluja bio pomoćnik načelnika Glavnog štaba hrvatskih Oružanih snaga i komandant "A" tima, kaže da poznaje svu četvoricu pilota, te da se sada, kako navodi, detaljnije seća da ta kolona nije bila samo izbeglička.

"S narodom je bežala i srpska vojska i u koloni su prevoženi i ruski protivvazdušni sistemi, tzv. KUB-ovi, koje su naši piloti u nadletanju vrlo brzo uočili. To oružje je bilo opasnost za naše avione s obzirom na to da se radi o ruskim raketama srednjeg dometa s dva navođena radara u sebi. S tim KUB-ovima Srbi su u Bosni srušili dva francuska aviona u ovom ratu", tvrdi Miljavac u izjavi za splitsku Slobodnu Dalmaciju.

Odgovorno, kaže, tvrdi da niko nije izdao naredbu za napad na kolonu uprkos postojanju opasnosti za hrvatske vazdušne snage.

"Često se neko delovanje VBR-ova i drugih oruđa može okvalificirati kao delovanje iz aviona. Toga sigurno nije bilo. Mi imamo zabeležen razgovor dvojice oficira srpske vojske u povlačenju koji pitaju jedan drugoga kakvo je stanje u sektoru njihove odgovornosti", naveo je Miljavac citirajući razgovor dvojice srpskih pilota.

Hrvatska je, kaže, imala problem i oko tumačenja zločina koje je počinila muslimanska tzv. Bužimska brigada u povlačenju Srba.

"Ti zločini su u prvom trenutku pripisani našoj vojsci, pa se i to razjasnilo. Razjasniće se i ovo. Većinu ovih pilota lično poznajem i to su ljudi koji nikada ne bi išli protiv načela humanosti i ratnog prava", tvrdi Miljavac.

Izvor: Tanjug