Ministarka zdravlja pozvala mlade u Srbiji da se HPV vakcinom zaštite od raka

Ministarka zdravlja Danica Grujičić pozvala je mlade da se o trošku RFZO vakcinišu protiv humanog papiloma virusa (HPV), glavnog uzročnika raka grlića materice, ali i raka grla, glave i vrata.

Danica Grujičić. Foto: Srđan Ilić

"Devojčice koje se vakcinišu ne moraju nikada da obole, a najvažnije je da to nije nikakav eksperiment, nego je vakcina dokazana na milionima dečaka i devojčica, nema opasnosti da će se iskomplikovati ili da će ta deca imati probleme. Moj poziv kao nekog ko je odgovoran da se smanji smrtnost od malignih bolesti je da se vakcinišete, jer su vakcine dostignuće čovečanstva i spasile su milijarde ljudi", rekla je ministarka zdravlja za RTS.

Ona je dodala da je HPV virus odgovoran ne samo za rak grlića materice već i brojna druga oboljenja, i da u medicini niko ne može da pruži 100 odsto sigurnosti da vakcinisani neće oboleti, ali ako se to desi klinička slika je mnogo lakša.

Grujičić je apelovala na građane da idu na vreme kod lekara opšte prakse koji će znati da ih uputi na dalje analize, odnosno "da slušaju lekara, a ne internet".

Ministarka zdravlja danas je potpisala deklaraciju protiv raka grlića materice sa nacionalnom alijansom "VeličanstveNE" koju su osnovala udruženja za borbu protiv raka grlića materice.

Od ove maligne bolesti u Srbiji godišnje umre više od 700, a oboli oko 1.400 žena.

Izvor: Beta/Radio-televizija Srbije