Mišel: Ulazak Srbije u Evropsku uniju od ključnog značaja

Proces pristupanja Evropskoj uniji je od fundamentalnog značaja za zajedničku budućnost Srbije i Unije, izjavio je danas u Beogradu predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i naveo da je Srbija napravila veliki korak otvaranjem dodatnih poglavlja što je, kako je istakao, ''znak poverenja''.

Šarl Mišel, predsednik Evropskog saveta; Aleksandar Vučić, predsednik Srbije. Foto: Srđan Ilić

''Uveren sam da ćemo danas preduzeti korake u pravom smeru zato što osećamo da postoji nešto veće od nas'', poručio je Mišel nakon obilaska Naučno-tehnološkog parka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabiće, a gde je potpisan ugovor o zajedničkoj saradnji Srbije i EU.

Mišel je kazao da su zajednički principi i vrednosti na kojima se zasniva EU sloboda, vladavina prava i prosperitet, ali da se danas govori o sigurnosti i stabilnosti.

''To je ono što je za nas dovedeno u pitanje, a ako zajedno radimo i idemo u istom smeru imaćemo i istu zajedničku budućnost'', kazao je Mišel.

Naglasio je da Srbija nije samo partner već i prijatelj EU i izrazio je zadovoljstvo što je ponovo u Srbiji i što ima priliku da poseti Naučno-tehnološki park i srpske firme koje su, kako je istakao, deo zajedničke budućnosti EU i Srbije.

''Ovde sam ne samo da bih posetio srpske firme već zato što srpske firme jesu deo naše zajedničke budućnosti, i zbog mogućnosti da i dalje radimo zajedno, da ubrzamo proces evrointegacija i da granatujemo bolju budućnost svuda na evropskom kontinentu'''', rekao je Mišel.

Dodao je da postoji želja i lična volja da se napravi važan korak u tom pravcu ističući da je proces pristupanja od fundamentalnog značaja za zajedničku budućnost EU i Srbije.

Vučić: Nedvosmisleno idemo ka Evropskoj uniji

Šarl Mišel, predsednik Evropskog saveta; Aleksandar Vučić, predsednik Srbije Gremlin
Šarl Mišel, predsednik Evropskog saveta; Aleksandar Vučić, predsednik Srbije. Foto: Srđan Ilić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je Srbija u potpunosti opredeljena da bude na evropskom putu i da je cilj punopravbno članstvo u EU, te naveo da je EU daleko najveći investitor, i trgovinski partner Srbije.

Vučić je, nakon razgovora sa predsednikom Evropskog saveta Šarl Mišelom, rekao da građani Srbije treba da znaju da to nije samo emocionalno pitanje, već pitanje razuma i vrednosti.

Podsetio je da je robna razmena u prošloj godini sa EU iznosila 31 milijardu evra, a roba usluga 37 milijardi evra.

EU, prema njegovim rečima, učestvuje u ukupnoj trgovini sa više od 60 odsto.

Vučić je preneo da je u prvih četiri meseci ove godine povećana trgovinska razmena za 33 odsto i da je dostigla 9,1 milijardi evra, te je procena da će u naredne tri godine biti iznad 50 milijardi evra.

„To govori o značaju EU, državama članice, fabrikama koje grade u našoj zemlji, izvozu koji ostvarujemo, uvozu robe. Najveći izvoz i uvoz imamo sa u EU. EU je ubedljivo najveći investitor u našoj zemlji sa 67 odsto udela“, rekao je on.

Naglasio je da to građani treba da znaju, i da mora da bude fer i pokaže poštovanje prema novcu i prema svemu što je EU ovde učinila.

„Hvala na strukturnim i suštinskim promenama u zemlji“, kazao je on.

Vučić je posebno poželeo dobrodošlicu Mišelu Srbiju i naglasio da to ne govori iz kurtuaznih razloga, već što iskreno misli i oseća da je njegova poseta u ovom trenutku veoma značajna za budućnost naše zemlje.

„Posebno sam zahvalan Mišelu što je uvek bio spreman da čuje argumente srpske strane makar se s njima ne slagao, što je uvek imao ne samo dovoljno vremena, i što je pokazivao dovoljno pažnje i želju da idemo brže u EU, što je sve činio ličnom snagom i ugledom da mi provodimo reforme brže, ali i da neke zemlje razumeju zašto je važno da Zapadni Balkan bude deo evropskog kontinenta, ne samo u geografskom, već u svakom smislu“, istakao je on.

Vučić je ukazao da su danas zajedno posetili Naučno tehnoloički park koji, kaže, ne bi postojao da nije bi bilo zančajne pomoći EU.

„Napravićemo zajednički park u Sarajevu, i verujem da ćemo za to dobiti dodatnu podršku EU“, dodao je on.

Izvor: Tanjug