Misija UN upozorava na opasnost od crevnih bolesti u poplavljenom Derne

Pošto su libijske vlasti prijavile širenje dijareje među stanovnicima poplavljenog grada Derne koji su pili kontaminiranu vodu, Misija Ujedinjenih nacija za podršku Libiji je 18. septembra upozorila da bi širenje crevnih bolesti u tom kraju, gde su poplave prošle nedelje ubile više od 11.000 ljudi, bila "druga razorna kriza" koju bi bilo teško prevazići.

Tagovi:

Posledice poplava u Libiji. Foto: Tanjug/AP Photo/Abdulaziz Almnsori

Misija UN je u saopštenju iznela posebnu zabrinutost zbog zagađenja vode i nedostatka sanitarija i kanalizacije od rušenja dve brane od oluje Danijel u Derni.

Misija je saopštila da u Libiji deluje devet agencija UN koje pomažu otklanjanje posledica poplave i rade na sprečavanju širenja bolesti, a Svetska zdravstvena organizacija je poslala 28 tona medicinskog materijala.

Šef libijskog Centra za borbu protiv zaraznih bolesti Hajder al Salih je rekao da je bar 150 ljudi ima dijareju pošto su pili zagađenu vodu u Derni.

Katastrofa je donela retko jedinstvo Libiji, podeljenoj od 2014. godine nadvoje između rivalskih vlasti. Obe strane imaju različite međunarodne pokrovitelje i sukobljene naoružane milicije.

Međutim obe vlade su poslale humanitarne timove u Dernu, ali pružanje pomoći ometaju loša koordinacija, teškoće u dostavljanju u najteže pogođena područja i uništena sva infrastruktura Derne i puteva do nje.

Ministar zdravlja istočne libijske Vlade koja vlada i Dernom, Otman Abduldžael, rekao je u nedelju 17. septembra da je počela vakcinacija protiv bolesti koje se obično javljaju posle poplava.

Organizacija UN za nauku i kulturu UNESKO je saopštila da je zabrinuta za stanje arheološki važnih ruševina Kirene, drevnog grčko-rimskog grada 60 kilometara istočno od Derne.

Izvor: Beta