MMF odobrio kredit od 15,6 milijardi dolara za Ukrajinu

Getvorogodišnji kredit od 15,6 milijardi dolara (14,3 milijardi evra) za Ukrajinu odobrio je Međunarodni monetarni fond (MMF), saopšteno je danas.

Kijev. Foto: Silver Ringvee/Unsplash

MMF-a navodi da je taj kredit deo šireg paketa od 115 milijardi dolara za podršku privredi Ukrajine dok se bori sa ruskom invazijom.

Odluka je omogućila da se odmah isplati oko 2,7 milijardi dolara, pošto je Izvršni odbor MMF-a ratifikovao dogovor postignut 21. marta posle višemesečnih pregovora Fonda i Ukrajine.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na Tviteru pozdravio odluku MMF-a kao veliku pomoć u borbi protiv ruske agresije.

Prethodni MMF-ov program, od pet milijardi dolara, otkazan je u martu 2022. kada je Fond obezbedio 1,4 milijarde dolara hitno isplaćenih sa vrlo malo uslova.

MMF je oktobra prošle godine dao novih 1,3 milijarde dolara.

Zvaničnik MMF-a Gavin Grej (Gray) rekao je novinarima da novi paket uključuje kredit, 80 milijardi zaloga za grantove i povlašćene zajmove multilateralnih institucija i drugih država, kao i 20 milijardi za isplaćivanje dugova, piše Radio Slobodna Evropa.

Grej je rekao da MMF predviđa da bi trajanje rata u Ukrajini do kraja 2025. godine moglo napraviti finansijsku "rupu" od 155 milijardi dolara što bi trebalo da pokriju multilateralni i bilateralni donatori i kreditori, a biće potrebno još.

Grej je dodao da je program Fonda sastavlljen tako da funkcioniše čak i ako ekonomska situacija bude znatno gora od procenjenje.

Dodao je da su se zemlje koje osiguravaju finansiranje složile da rade sa MMF-om da bi obezbedile servisiranje duga prema MMF-u čak i ako su potrebne veće sume, a tromesečne inspekcije MMF-a počeće u junu.

Izvor: Beta