MUP: Lažni navodi određenih medija i političara da je policija vršila nasilje nad demonstrantima

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) ocenilo je danas kao lažne navode određenih medija, političara i nevladinih organizacija, da je policija vršila nasilje nad demonstrantima u Novom Sadu.

Protest ispred Skupštine Vojvodine. Foto: TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIC/bs

Ministarstvo je u saopštenju navelo da je među demonstrantima "najmanje bilo Novosađana, a najviše iz Beograda, Požege i drugih gradova" i ocenilo da svi navodi imaju za cilj "jedino da naruše ugled pripadnika MUP-a i te institucije".

"Juče je zahvaljujući profesionalnom i efikasnom radu pripadnika policije nasilna grupa demonstranata koju su činili i politički aktivisti, sprečena da sruši zaštitnu ogradu, upadne na sednicu Skupštine grada Novog Sada i izazove haos i nerede", dodaje se u saopštenju.

MUP navodi da su pripadnici policije "sačuvali stabilan javni red i mir i pored toga što su demonstranti iskazivali nasilje prema njima tako što su ih gađali kamenicama, flašama, udarali ih raznim predmetima, polivali zelenom farbom i upućivali najpogrdnije psovke".

"Policija će uprkos brojnim napadima i brojnim lažima izrečenim na njihov rad, počevši od one laži da nehumano postupa prema migrantima, pa sve do ove najnovije da je vršila nasilje nad demonstrantima, nastaviti da svoj posao radi odgovorno, efikasno, savesno, u skladu sa zakonom, da čuva javni red i mir i da štiti građane i poredak", piše u saopštenju.

Aktivisti koji su organizovali protest zbog namere gradskih vlasti u Novom Sadu da usvoje Generalni urbanistički plan (GUP) izjavili su da među njima ima povređenih i upitali ko su ljudi u civilu koji su hapsili i privodili demonstrante.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević optužio je demonstrante da su namerno izazvali nasilje pred zasedanje Skupštine grada, na protestu zbog sednice na kojoj bi trebalo da bude usvojen Generalni urbanistički plan (GUP) Novog Sada.

U Novom Sadu juče oko 9 sati je došlo do fizičkih obračuna obezbeđenja Skupštine grada sa građanima koji protestuju ispred zgrade u kojoj je oko 10.30 počelo zasedanje na kojem se odlučuje o usvajanju GUP-a.

Do incidenata je došlo kada je oko 200 demonstranata pokušalo da probije ogradu koja je postavljena ispred zgrade Skupštine Vojvodine, u kojoj se održala sednica Skupštine grada.

Ta ograda je postavljena specijalno za sednicu, jer inače nikada ne stoji na tom mestu. Do sukoba je došlo sa skupštinskim obezbeđenjem, a metež u kom je bilo i fizičkog nasilje je trajao desetak minuta.

Nerede je zaustavila interventna jedinica policije, opremljena šlemovima i štitovima.

Građani su na obezbeđenje i policiju bacali farbu i dimne bombe.

Demonstranti i policija stajali su jedni nasuprot drugih, a građani su u metežu uspeli da pomere ogradu pedesetak metara bliže zgradi Skupštine Vojvodine.

Proteste je organizovalo više lokalnih udruženja građana koji su optužili gradske vlasti da GUP prilagođavaju sumnjivim investitorima, na štetu Novosađana.

Demonstranti su zahtevali da u Skupštinu grada puste njihovog predstavnika.

Na protestu su viđeni i političari iz Beograda Radomir Lazović i Dobrica Veselinović iz pokreta Ne davimo Beograd, kao i lokalni opozicioni političari Borislav Novaković, Veljko Krstonošić i Radivoje Jovović.

Na početku sednice Skupštine grada predstavnici vlasti su optužili demonstrante da su "lažni ekolozi" i da zbog njih građani nisu imali priliku da imaju dobar uvid u GUP.

Više opozicionih stranaka osudilo je danas sukobe policije sa građanima koji protestuju ispred Skupštine Vojvodine nezadovoljni zbog usvajanja Generalnog urbanističkog (GUP) Novog Sada.

Izvor: Beta