NBS: Radimo na rešenju u vezi sa naknadama banaka

Narodna banka Srbije (NSB) saopštila je danas povodom "pojedinih apela i poziva" da preduzme mere u vezi sa naknadama banaka, da intenzivno radi na rešenju koje će u najkraćem roku biti usvojeno i primenjeno tako da se, kako ističe, na najbolji način zaštila standard građana Srbije.

Narodna banka Srbije. Foto: Srđan Ilić

U NBS su konstatovali da je suvišno na takav način govoriti o problemu na kojem NBS već ubrzano radi i kada je već obavestila javnost u kom roku će biti donete odluke od interesa za građane Srbije.

"Pri tome, za razliku od udruženja i organizacija koje daju neodgovorne i neosnovane izjave, NBS ima zakonsku obavezu da vodi računa o finansijskoj stabilnosti zemlje i ovakvim temama pristupa sa najvećom pažnjom i odgovornošću", poručila je NBS.

Podsetili su i na to da su već objavili da će, povodom najava i odluka pojedinih banaka da povećaju naknade za određene usluge povezane s platnim računima, NBS na sednici Izvršnog odbora 11. avgusta doneti paket mera i propisa kako bi zaštitila standard građana Srbije.

"Donošenje ovakvih odluka podrazumeva analizu stanja i efekata, o čijim detaljima se centralna banka neće oglašavati pre nego što te odluke donese, a o svim detaljima mera javnost će ubrzo biti obaveštena", najavili su iz NBS.

Stranka slobode i pravde (SSP) zatražila je danas od NBS da u skladu sa zakonom obezbedi zaštititu prava i interesa korisnika usluga koje pružaju banke, ograniči nekontrolisan rast bankarskih naknada i naplati porez na ekstraprofit od svih banaka koje uzimaju, kako je navedeno, "hleba preko pogače".

Izvor: FoNet