Netanjahu razgovarao sa Maskom o veštačkoj inteligenciji i antisemitizmu

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu započeo je 18. septembra posetu SAD u Kaliforniji razgovorom o tehnologiji i veštačkoj inteligenciji sa biznismenom milijarderom Ilanom Maskom.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu. Foto: Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Izraelski lider je objavio na Maskovoj platformi Iks (X) da planira da razgovara sa njim, kako mogu da iskoriste mogućnosti i ublaže rizike od AI (veštačke inteligencije) "za dobro civilizacije".

Netanjahu je doputovao u posetu Zalivskoj oblasti San Franciska u vreme kada se suprotstavlja političkoj opoziciji kod kuće i u inostranstvu, a Mask suočava s optužbama da toleriše antisemitske poruke na svojoj društvenoj mreži.

Demonstranti su se okupili rano jutros ispred Fremonta, kalifornijske fabrike, gde se proizvode automobili Tesla.

Razgovor Maska i izraelskog lidera prenošen je uživo.

Netanjahu je na zvaničnom Iks nalogu objavio da vodi razgovor "jedan na jedan" sa Maskom, direktorom Tesle, a broj gledalaca je bio oko 700 do 800.

Diskutovalo se o veštačkoj inteligenciji kao blagoslovu i prokletstvu čovečanstva.

Netanjahu je rekao Masku da se nada da u okviru granica Prvog amandmana može da nađe način da spreči antisemitizam i druge oblike mržnje na svojoj platformi.

On je rekao da apeluje i ohrabruje Maska da nađe ravnotežu, a Mask je odgovorio da sa 100 do 200 miliona postova dnevno na platformi Iks neki od njih moraju biti loši.

Uz to je ponovio da je politika platforme da ne promoviše i pojačava govor mržnje.

Pod Maskom je Tviter izmenio svoja pravila tako da se nepoželjni postovi ne uklanjaju već je njihova vidljivost ograničena na one koji ih traže ako žele da ih vide.

Mask se suočio s optužbama da toleriše antisemitske poruke na platformi Iks.

Liga za borbu protiv klevete (ADL), jevrejska organizacija za ljudska prava, optužila je Maska da dopušta antisemitizam i govor mržnje da se širi na platformi.

Direktor Džonatan Grinblat rekao je da je Mask pojačao poruke neonacista i belih supremacista koji žele da zabrane Ligu.

Mask je 4. septembra objavio da Liga "pokušava da ubije njegovu platformu lažno optužujući njega i nju da su antisemiti".

Takođe je objavio da je Liga odgovorna za 60 odsto pada prihoda platforme.

Predstavnici Lige su se ovog meseca sastali sa izvršnom direktorkom platforme Lindom Džakarino.

I ona i Mask su nedavno objavili poruke da se protive antisemitizmu.

Iz Kalifornije Netanjahu ide u Njujork gde će se obratiti Generalnoj skupštini UN i sastati sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom i drugim svetskim liderima, uključujući kancelara Nemačke, predsednike Turske i Ukrajine.

Izvor: Beta