Niz ostavki u Ukrajini posle prvog korupcionaškog skandala od početka invazije

Više ukrajinskih visokih zvaničnika objavilo je danas da podnosi ostavku kao posledica korupcionaške afere koja se odnosi na snabdevanje vojske, u prvom skandalu tih razmera od početka ruske invazije.

Vjačeslav Šapovalov. Foto: Beta/Ukrainian Defense Ministry Press Office/AP

Među zvaničnicima koji su podneli ostavke su zamenik ministra odbrane Vjačeslav Šapovalov, koji je bio zadužen za logističku podršku oružanim snagama, pomoćnik šefa administracije predsednika Kirilo Timošenko i pomoćnik glavnog tužioca Oleksij Simonenko.

Posle tih ostavki mogla bi da usledi serija drugih, pošto je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sinoć objavio da će biti donete odluke vezane za kadrove na različitim nivoima u ministarstvima i drugim strukturama centralne vlade u regionima.

Zelenski je rekao da usmerenost Ukrajine na rat neće sprečiti njegovu vladu da se bori protiv korupcije.

"Hoću jasno da kažem neće biti vraćanja na ono što se dešavalo u prošlosti", rekao je Zelenski u sinoćnjem obraćanju.

Mada je pre početka ruske invazije Ukrajina bila redovno potresana korupcionaškim skandalima, što je endemska boljka zemlje, ovo je prva takva afera od početka invazije krajem februara prošle godine.

Izbila je u trenutku kada Kijev od zapadnih saveznika, čija je vojna i finansijska podrška presudna, traži stotine savremenih tekova i drugog oružja za novu ofanzivu na frontu.

U saopštenju ministrstvo odbrane daje uveravanja da su "neosnovane" optužbe u toj aferi o naduvanim cenama, koju su oktrili ukrajinski mediji, ali da će odlazak Šapovalova dozvoliti da se "sačuva poverenje društva i međunarodnih partnera", kao i da se obezbedi "objektivnost napora" da se rasvetli taj slučaj.

Ministar odbrane Oleksij Reznikov juče je rekao da je skandal posledica veštačkog informacionog napada zasnovanog na "lažnom pretekstu".

Prema informacionom sajtu ZN.UA, ministarstvo odbrane je za 2023. godinu potpisalo ugovor po povišenim cenama za prehrambene proizvode za vojsku. Taj ugovor je, prema portalu vredan 13 milijardi grimni (oko 324 miliona evra) sa cenama "dva do tri puta uvećanim" u odnosu na važeće tarife za osnovne prehrambene proizvode.

Pomoćnik šefa administracije predsednika Kirilo Timošenko, jedan od retkih saradnika predsednika koji je s njim radio od izbora 2019. i koji je nadgledao projekte rekonstrukcije oštećenih instalacija u ruskim udarima, pominjan je u više skandala za vreme i pre invazije.

timosenko ap
Kirilo Timošenko. Foto: Beta/Ukrainian Presidential Press Office/AP

U oktobru optužen je da je koristio terensko vozilo koje je Ukrajini dala američka grupa Dženeral Motors za humanitarne svrhe. Posle tih otkrića on je rekao da je prebacio vozilo za potrebe fronta.  Pomoćnika generalnog tužioca Oleksija Simonenka optužio je jedan uticajni ukrajinski mediji da je nedavno otišao na odmor u Španiju iako su putovanja u inostranstvo sem za profesionalne svrhe zabranjena za muškarce u Ukrajini koji su starosnoj dobi za ratovanje.  Zelenski je juče objavio da se vladinim zvaničnicima zabranjuje odlazak u inostranstvo sem za profesionalnu misiju.  Druga otpuštanja prethodila su današnjim ostavkama u Ukrajini, zemlji koja se nalazi na 122. mestu od 180 na listi percepcije korpucije organizacije Transparensi internešenel iz 2021. godine.

U nedelju je uhapšen pomoćnik ministra za infrastrukturu vasil Lozinski, optužen da je dobio mito od 400.000 dolara da "olakša" kupovinu generatora po naduvanim cenama, u vreme kada je zemlja suočena sa velikim prekidima struje zbog ruskih udara na energetsku infrastrukturu.

Pavlo Galimon, pomoćnik šefa predsednikove partije "Službenik naroda", otpušten je juče pod optužbama za korupciju vezanu za kupovinu imovine u Kijevu za iznos veći od njegovih deklarisanih prihoda.

Borba protiv korupcije važna je za Ukrajinu ako hoće da napreduje na putu ka članstvu u EU.