Nova stranka podnela žalbu Upravnom sudu zbog izbora gradonačelnika

Odbornička grupa Narodne stranke u Skupštini grada Beograda podnela je danas žalbu Upravnom sudu sa zahtevom da se poništi odluka o izboru gradonačelnika Beograda, zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća uz obrazloženje da je ta odluka nezakonita i da je doneta bez propisanog kvoruma.

Miloš Pavlović, šef odborničke grupe Narodne stranke. Foto: Srđan Ilić

To je novinarima na konferenciji za medije ispred Starog dvora potvrdio šef odborničke grupe Narodne stranke Miloš Pavlović navodeći da su na drugoj sednici gradskog parlamenta, na kojoj je Aleksandar Šapić izabran za gradonačelnika, prekršene odredbe Zakona o lokalnim izborima i da su odluke donete bez kvoruma jer, kako tvrdi, odbornicima koji su glasali nisu bili potvrđeni mandati.

On tvrdi da je za odluke o potvrđivanju mandata odbornika i izboru gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća glasalo 47, a ne 57 odbornika.

Kako je rekao, na dnevnom redu poslednje sednice bilo je izglasavanje mandata za 15 novih odbornika, od kojih je 10 odbornika vladajuće koalicije, odnosno osam iz SNS i dvoje sa liste SPS.

Pavlović je naveo da je članom 72 Zakona o lokalnim izborima propisano da mandat odborniku počinje da teče nakon što Skupština grada donese odluku o njegovom potvrđivanju.

''''To znači da odbornik koji stupa na mesto odbornika kojem prestaje mandat, ne može da učestvuje u radu sednice na kojoj se donosi odluka o potvrđivanju njegovog mandata, jer njemu mandat nije počeo da teče i on ne može da obezbedi kvorum'''', rekao je Pavlović.

Pavlović je kazao da na konstitutivnoj sednici odbornici mogu da glasaju za potvrđivanje svojih mandata, ali da po novom zakonu na ostalim sednicama to ne mogu, kao i da ne mogu da daju kvorum.

Izvor: Tanjug