Odbrana uložila žalbu na produženje pritvora novinaru The Wall Street Journal

Odbrana dopisnika moskovske kancelarije američkog lista The Wall Street Journal (WSJ) Evana Gerškoviča, optuženog za špijunažu, uložila je žalbu na odluku o produženju pritvora, rečeno je RIA Novostima u Lefortovskom sudu u Moskvi.

Evan Gerškovič. Foto: Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File

"Sud je primio žalbu na produženje preventivne mere Gerškoviču u vidu pritvora", rekao je izvor.

Lefortovski sud u Moskvi u utorak je produžio pritvor novinaru do 30. avgusta.

Ranije je rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je Moskva još jednom odbila zahtev SAD za konzularni pristup Gerškoviču "kao odgovor na neizdavanje viza ruskim novinarima“, dodajući da nijedan neprijateljski napad neće proći bez oštre reakcije.

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) je 30. marta saopštila da je FSB 30. marta saopštio da je novinar moskovskog dopisništva WSJ Evan Gerškovič uhapšen u Jekaterinburgu zbog sumnje da je špijunirao u korist vlade SAD.

Kako je saopštila ruska obaveštajna služba, Amerikanac je prikupljao informacije koje predstavljaju državnu tajnu "o aktivnostima jednog od preduzeća ruskog vojno-industrijskog kompleksa".

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova naglasila je da Gerškovičeve aktivnosti u Jekaterinburgu "nemaju nikakve veze sa novinarstvom“.

Izvor: Tanjug