Određen pritvor pripadnicima MUP-a i BIA

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana pripadnicima MUP-a i BIA, koji se sumnjiče da su kao članovi organizovane kriminalne grupe u dužem vremenskom periodu krijumčarili velike količine kokaina prekookeanskim brodovima iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije.

Viši sud u Beogradu / Foto: Srđan Ilić

Pritvor je određen Milivoju Kišiću, Dušici Jovanović, Miodragu Pamučinu i Milanu Krstoviću zbog opasnosti od bekstva i da ne bi u kratkom roku ponovili krivično delo, a prema Danijelu Jovanoviću zbog opasnosti od beskva, uticanja na svedoke i ponavljanja krivičnog dela, navodi se u saopštenju Višeg suda u Beogradu.

Osumnjičeni su juče saslušani u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

MUP je u sredu saopštio da su uhapšeni policijski službenik UKP Jovanović, njegova supruga pripadnica BIA Dušica (39), bivši policijski službenik Kišić (44) i građanin Ž. F.(34) iz Aranđelovca.

Oni se sumnjiče da su novac stečen prodajom kokaina transportovali iz Evropske unije u Republiku Srbiju i Crnu Goru.

Oni se terete da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, pranje novca, a policijski službenik Jovanović i pripadnica BIA njegova supruga i zbog krivičnih dela zloupotreba službenog položaja i krivično delo iz člana 98. Zakona o tajnosti podataka.

Osumnjičeni Jovanović je zloupotrebljavajući službeni položaj, a za potrebe organizovane kriminalne grupe i na zahtev drugih članova te grupe, vršio provere kroz baze podataka MUP-a, pribavljao podatke o istragama koje vodi UKP i poverljive podatke neovlašćeno saopštavao ostalim članovima ove kriminalne grupe, navodi se u saopštenju MUP-a.

On se sumnjiči i da je iz Srbije u Crnu Goru transportovao veću količinu novca stečenog od prodaje kokaina, a deo novca ulagao u krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije.

Sumnja se da je pripadnica BIA Jovanović, zloupotrebljavajući službeni položaj, proverama kroz baze podataka BIA, pribavljala podatke o istragama koje vodi BIA i poverljive podatke neovlašćeno saopštavala ostalim članovima ove OKG.

Sumnja se da je K.M. učestvovao u organizaciji krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije i prikupljanju novca od prodate opojne droge, kao i u transportu novca iz Srbije u Crnu Goru.

Deo novca stečenog od prodaje kokaina ulagao je u izgradnju nekretnina na teritoriji Srbije i Crne Gore.

Osumnjičeni Ž.F. je kao vozač u međunarodnom teretnom transportu novac od prodaje kokaina transportovao iz Evropske unije u Srbiju i Crnu Goru.

Izvor: Tanjug