Održan parastos stradalima u Oluji u crkvi svetog Marka u Beogradu

Parastos stradalima za vreme hrvatske operacije Oluja, od 4. do 8. avgusta 1995. godine, služen je danas u Crkvi svetog Marka u Beogradu, a sveštenici te crkve poručili su okupljenima da ne tuguju, navodeći da "oni koji danas slave zapravo imaju razlog da žale".

Foto: Srđan Ilić

"Kakva je to pobeda, ako nije zločinačka, kada je hiljade ljudi ubijeno", rekao je jedan od sveštenika posle bogosluženja.

Među okupljenima u Crkvi svetog Marka bila je delegacija Srpske radikalne stranke (SRS) predvođena Aleksandrom Šešeljem, v.d. direktora Pošte Srbije Zoran Djorđević, gradski menadžer Grada Beograda Miroslav Čučković, doskorašnji pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović i drugi.

parastos oluja gremlin avg 2022
Foto: Srđan Ilić

Na današnji dan pre 27 godina počela je hrvatska vojno-policijska operacija Oluja čija se godišnjica u Srbiji obeležava kao Dan sećanja na stradale i prognane Srbe, a u Hrvatskoj kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti.

U Srbiji se obeležava 4. avgust, dan kada je ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na područja Banije, Korduna, Like i severne Dalmacije, odnosno na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu počela vojno-policijska akcija Oluja koja je dovela do egzodusa više od 200.000 Srba iz Hrvatske.

parastos oluja gremlin avg 2022
Foto: Srđan Ilić

U Hrvatskoj se kao državni praznik slavi 5. avgust, dan kada je akcija Oluja završena čime su su pod hrvatsku upravu vraćeni poslednji delovi teritorije koje su držali pripadnici srpskih vojnih jedinica. Od 2000. taj dan se obeležava i kao Dan oružanih snaga Hrvatske.

Izvor: Beta