Održan protest ispred Geneksa; Građani traže da se ne prodaje poslovni deo kule

Oko stotinak građana okupilo se danas na protestu na platou ispred Geneksovih kula na Novom Beogradu, kako bi sprečili najavljenu prodaju poslovnog dela.

Pogled na Geneks kulu na Novom Beogradu. (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

Među prisutnima se nalaze stanari stambene kule, kao i stanari iz susednih novobeogradskih blokova.

Građani su na ulazu u kulu nalepili nekoliko fotografija iz kule i istakli zastavu Srbije.

Geneksova kula se od 2021. godine nalazi pod zaštitom države.

Grupa stanara je Privrednom sudu predala zahtev da se prodaja Geneksa obustavi.

Cena po kojoj se sada nudi iznosi 834,6 miliona dinara, a to je znatno manje od one cene u maju, kada je kula bila na prodaju za dve milijarde dinara.

Ranije su stanari najavili da će, ukoliko Vlada Srbije ne iskoristi pravo preče kupovine, 28. januara u 12 časova blokirati Gazelu.

Prodaja Geneks kule
Javno nadmetanje za prodaju Geneks kule. Foto: FoNet/Aleksandar Barda


Stavrić: Geneks kulu da kupi država, a ne privatni investitor

Prodaju Geneks kule iz stečaja za sedam miliona evra privatnom investitoru trebalo bi zaustaviti, a predlog je da Zapadnu kapiju Beograda kupi država ili Grad Beograd, poručeno je danas sa skupa ispred Geneks kule.

Predsednik zajednice stanara druge kule Zapadne kapije Božidar Stavrić, u obraćanju pred okupljenim građanima, rekao je cena od miliona evra za koliko se prodaje Geneks kula, odnosno 400 evra po kvadratnom metru - rasprodaja i poklanjanje koje se ne sme dozvoliti.  

Rekao je da postoji nekoliko opcija kako da se spreči prodaja te da je skupština stanara koja je istovremeno i poverilac, jer joj Geneks u stečaju duguje 400.000 evra po presudi, predala privrednom sudu zahtev za obustavu prodaje.  

"Druga opcija je da Vlada Srbije otkupi ovu zgradu po pravu preče kupovine, a da onda od cele zgrade napravimo kulturno-obrazovni diznilend koji će 24 sata dnevno biti posvećen kulturi, umetnosti, nauci i obrazovanju", rekao je on.  

Istakao je da u Geneks kuli već postoji projektovan bioskop, da ima restoran sa vidikovcem, te da se na svakom spratu mogu napraviti galerije, biblioteke i drugi slični sadržaji.  

"Mi imamo i znanje i mogućnosti kako da sve ovo obavimo. Prva ideja je da se ime promeni u stambeno poslovni centar Tesla čime bi dobili most između zemalja u kojima je Nikola Tesla živeo, radio, obrazovao se i da ih preko evropskih i američkih fondova uključimo u projekat", rekao je on.  

Dodao je da bi trenutno za Geneks kulu Vlada Srbije dala sedam miliona evra, ali sa uključivanjem međunarodnih institucija taj trošak bi nestao.  

"Pozivamo Vladu Srbije, i predsednika Srbije, da se uključe u priču i da se prodaja obustavi. I da Vlada Srbije preuzme Geneks kulu. Nemamo ništa protiv ni da to učini Grad Beograd koji je već preuzeo zgradu Ineksa u ulici 27. marta ", rekao je on.  

Istakao je da neće dozvoliti da se zgrada proda po ovoj ceni pa da i oni i Republika Srbija ostanu oštećeni za veliki novac.  

Rekao je da su predali zahtev Privrednom sudu da se Geneks kula prodaje po etažama.  

"Ako se prodaje po etažama cena za kvadratni metar je 1.500 evra, a kada se u celini prodaje onda je kvadrat 400 evra. Nekome se ta prodaja namešta. Znamo i kome", rekao je on.  

Poručio je da tako prodaja neće moći da se obavi te da već sada postoji 2.000 prijavljenih za protest ispred Sava centra i blokadu mosta Gazela koja će biti za sedam dana.  

"Danas ćemo uputiti i pismo Delegaciji EU u Srbiji. Naša ideja je da pošto oni daju 600 miliona evra za prugu Beograd - Niš, a istovremeno se ovde zgrada poklanja nekome za sedam miliona evra, od njih traži da ne isplate novac za tu prugu dok se ovaj problem ne reši na zakonit način ", najavio je on.  

Podsetio je da ima više ideja kako bi se prostor Geneks kule mogao koristiti kada ga država otkupi i poručio da bi se o njima raspravljalo na stručnoj javnoj raspravi.   Odgovarajući na interesovanje novinara Stavrić je izrazio duboko uverenje da do prodaje Geneks kule 6. februara na planirani način neće doći jer bi to bio "puzeći državni udar" u oblasti privrede i finansija.  

Među građanima danas su bili i narodni poslanici Đorđe Miketić i Dobrica Veselinović, a Stavrić je rekao da su za inicijativu dobili podršku i neki poslanika iz redova vlasti.

Izvor: FoNet, Tanjug