Orban će se obratiti na najvažnijem okupljanju republikanaca u SAD, govoriće i Tramp, Benon i Faraž

Mađarski premijer Viktor Orban govoriće na otvaranju najvažnijeg okupljanja republikanaca u Sjedinjenim Američkim Državam, Konferenciji konzervativne političke akcije (CPAC), koja se ove godine održava u Teksasu od 4. do 7. avgusta.

Viktor Orban. Foto: Beta/AP Photo/Andrew Medichini

Na konferenciji će, između ostalih, govoriti i bivši predsednik SAD Donald Tramp, bivši strateg Bele kuće i Trampov saradnik Stiv Benon, britanski konzervativni političar Najdžel Faraž i pojedini voditelji Foks njuza, prenosi Glas Amerike.

Konferencija konzervativne političke akcije, kako se navodi na sajtu CPAC, je "najveće i najuticajnije okupljanje konzervativaca na svetu" od 1974. godine.

Orban će, kako je ranije preneo AP, govoriti na otvaranju konferencije, što ukazuje na jačanje veza američkih i mađarskih konzervativaca.

Skup u Teksasu nije njegovo prvo pojavljivanje na CPAC konferenciji, pošto je u maju bio domaćin republikanske konferencije u Budimpešti, prve koja je održana u Evropi.

Orban je ove godine ponovo pobedio na mađarskim parlamentarnim izborima i osvojio četvrti uzastopni mandat, a kao recept za politički uspeh naveo je i "vlasništvo nad medijima".

Mađarski premijer je često predmet kritika EU zbog podrivanja institucija, pritisaka na medije i uticaja na pravosuđe, stavova prema migrantima i LGBT populaciji.

Organizacija Fridom haus Mađarsku pod Orbanom svrstava u grupu delimično slobodnih zemalja, a u sferi uticaja na medije i vlasništva nad njima ta organizacija je svojevremeno poredila mađarskog premijera i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Voditelj Taker Karlson, jedan od glavnih na Foks njuzu, vodio je nedelju dana svoju emisiju uživo iz Budimpešte prošle godine, kada je intervjuisao mađarskog premijera.

Orban je na konferenciji CPAC u Budimpešti, podseća AP, rekao da je Mađarska "bastion konzervativnih hrišćanskih vrednosti u Evropi" i pozvao američke konzervativce da u javnom životu "pobede dominaciju progresivnih liberala", kao što je on to uradio u Mađarskoj.

Među Orbanovim podržavaocima je i Tramp, koji je mađarskog premijera podržao u trci za reizbor u aprilu ove godine.

Orban je 2020. podržao Trampa na predsedničkim izborima u SAD, a mađarski lider bio je i Trampov gost u Beloj kući 2019. godine.

Izvor: FoNet