Petković: Pripadnici ROSU pucali na automobil na Bistričkom mostu, ranjen muškarac

Pripadnici specijalne Kosovske policije ROSU pucali su danas oko 11.30 časova kod nelegalnog punkta na Bistričkom mostu, na magistralnom putu Kosovska Mitrovica-Leposavić i to na vozilo u kojem su se nalazila dva Srbina, saopštio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Petar Petković. Foto: Srđan Ilić

U saopštenju Petra Petkovića navodi se da je tom prilikom ranjen M. D. dok je njegov suvozač D. S. tek puk srećom prošao bez povreda, dok je čitav automobil izrešetan.

Kako dodaje, M. D. je pogođen u predelu levog grudnog koša i ima prostrelnu ranu s kojom je transportovan hitno u bolnicu u Kraljevu.

"Pripadnici Kurtijevih Rosu specijalaca na srpsko vozilo i Srbe u njemu zapucali su iz rafala samo zato što nisu želeli da dozvole da ih bez ikakvog osnova i i razloga Rosu policija maltretira. Kurtijevi specijalci Rosu nema šta da traže na severu KiM, kao i na ovom punktu koji je bespravno i nelegalno podignut, a sa koga svakodnevno maltretiraju srpski narod koji tuda prolazi", istakao je Petković.

Dodaje da Beograd od početka prisustva specijalaca Rosu na severu upozorava da je njihov jedini cilj da izazovu incidente.

Policija Kosova tvrdi da je pucala u samoodbrani

Kosovska policija saopštila je da su njeni pripadnici u samoodbrani pucali na vozilo u kom su se nalazila dvojica Srba.

U saopštenju povodom incidenta u selu Bistrica, u opštini Leposavić, policija je navela da se automobil sa dvojicom Srba nije zaustavio na punktu već da je udario u policijsko vozilo.

"Time je direktno ugrozio živote policijskih službenika koji su u cilju neutralisanja opasnosti, pucali", stoji u saopštenju policije.

Navodi se i da su osumnjičeni napustili mesto incidenta.

"Policija obavlja uviđaj u saradnji sa pravosudnim organima", stoji u saopštenju.

U vezi s tim slučajem obavešten je Policijski inspektorat Kosova.

Srpska lista traži hapšenje i sankcionisanje kosovskih policajaca

Srpska lista zatražila je danas hitno povlačenje pripadnika specijalne kosovske policije Rosu sa severa Kosova, kao i hapšenje i sankcionisanje onih koji su danas pucali na vozilo u kojem su bila dvojica Srba.

"Rafalna paljba Kurtijevih specijalaca na Srbe kod ilegalnog punkta na mostu kod Bistričke reke u kojoj je teško ranjen Miljan Delević je kap koja je prelila čašu nakon serije napada na Srbe od Nove godine na ovamo. Nedeljama upozoravamo na neprofesionalno ponašanje Kurtijevih specijalaca koji nastoje da svojim delovanjem zastrašuju srpski narod i izazivaju incidente, i insistiramo da međunarodna zajednica osudi brutalnost ovih kriminalaca u uniformama. Nžalost nema odgovora, te ne čudi današnji brutalni napad, koji je samo nastavak antisrpske histerije režima u Prištini", piše u saopštenju Srpske liste.

Oni su ocenili da dalje prisustvo kosovske policije na severu Kosova može nepovratno ugroziti mir na ovim prostorima i da srpski narod sve češće smatra da moraju sami da se zaštite od "kriminalnih radnji Kurtijevih specijalaca".

Izvor: Saopštenje Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Beta