Završena Spasovdanska litija, mošti Nikolaja Srpskog unete u Hram svetog Save

Spasovdanska litija zavšena je večeras, nakon služenja molebana i besede patrijarha Porfirija, unošenjem moštiju svetog Nikolaja Srpskog u Hram svetog Save. Okupljeni građani su ušli u Hram kako bi se pomolili i celivali mošti srpskog svetitelja.

Spasovdanska litija. Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Litija je bila predvođena kivotom sa moštima Svetog Nikolaja Srpskog, koji su nodili gardisti Vojske.

Litija je prešla preko Trga Slavija, a posle pomena nastavila Bulevarom, oslobođenja do Spomen-hrama Svetog Save, pred kojim je patrijarh Porfirije služio moleban za decu i naš narod.

Mošti Svetog vladike Nikolaja Žičkog, Ohridskog i Lelićkog boraviće u Sabornom hramu srpskog naroda, Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru, zaključno sa večernjim bogosluženjem u nedelju, 27. maja, najavila je SPC.

Patrijarh Porfirije: Moramo da se držimo zajedno

Patrijarh Porfirije poručio je večeras ispred Hrama svetog Save, gde je služio moleban u okviru Spasovdanske litije, da u ovim vremenima moramo da se držimo zajedno.

Patrijarh je rekao da je upravo Hram svetog Save naša "lična karta" i da ne smemo da se odreknemo svoje duhovnosti i tradicije.

"Spasovdanska kiša, jeste zaista Božije davanje i blagoslov i evo zajedno sa vama blagodereći Bogu što je dao kišu i sto je pustio suzu radosnicu, jer među nas je došao veliki Sveti vladaka, nas vladika Nikolaj, dobro nam došao u srpsku prestonicu, dobrodošao na Spasovdan", rekao je Porfirije na početku svog obraćanja. 

On se u besedi osvrnuo i na nedavne tragedije i naglasio da se moramo štititi međusobno od zla.

On je rekao da u nama postoji neka spontana potreba da se obraćamo nečemu što nas prevazilazi, što je iznad nas, zbog toga što smo stvoreni po slici Božijoj. 

"Danas živimo u civilizaciji koja se temelji na potiskivanju i zaboravljanju duhovnih pitanja. Tehnika i veštine pomažu, ali ne spasavaju i suštinska pitanja o radosti i tuzi ostaju bez konačnog odgovara", poručio je patrijarh.

Izvor: Tanjug