Popović: REM ne može da obrazloži dodelu frakvencija

Članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Judita Popović izjavila je danas da je "jako interesuje na koji način će REM obrazložiti dodelu nacionalnih frekvencija, nešto što ni u kom slučaju ne može da se obrazloži".

Članica Saveta REM Judita Popović. Foto: Medija centar Beograd

Kazala je da će pravno obrazloženje o dodeli nacionalnih frekvencija biti do 15 časova na sajtu te institucije.

"Mene je u tom procesu sve iznenadilo. Očekivala sam malo više širine i prostora i pluralizam u medijskoj sferi. To je jako potrebno u ovom društvu koje je u velikom problemu što se tiče demokratije, i jedino bi 'odškrinuta vrata' za slobodu medija dala prostor za progres. Ali to se nije desilo", rekla je Popović za N1.

Izjavila je da je REM prilikom dodele frekvencija zanemario Zakon o elektronskim medijima.

"Pojedine televizije koje su dobile nacionalnu frekvenciju su imale veoma problematične programske sadržaje. Nisu poštovali sopstvene elaborate, dozvoljavali su da se govor mržnje širi naveliko, kao i kršenje ljudskih prava kroz medijske sadržaje. U isto vreme je informisanje bilo na veoma niskoj grani, nije bilo objektivno, istinito, blagovremeno i sveobuhvatno. A sve su to zakonske obaveze na koje je REM morao da obrati pažnju", kazala je Popović.

Ocenila je da nema zakonskog osnova da Pink, Prva, B92 i Hepi opet dobiju nacionalnu frekvenciju.

Izvor: Beta