Potpisan Memorandum o razumevanju između Vlade i USAID-a na realizaciji projekta 'Bolja energija'

Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) o saradnji na realizaciji projekta "Bolja energija" u Srbiji potpisan je danas, a ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović rekla je da će saradnja sa USAID-om doprineti da se energetska efikasnost "ustoliči" i podsetila da je Srbija sprovela mehanizme za povećanje energetske efikasnosti pre svega u domaćinstvima.

Direktorka misije USAID u Republici Srbiji Bruk Ajam, Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i ambasador Sjedinjenih Amerčkih Država Kristofer Hil potpisali su Memorandum o saradnji. Foto: Tanjug/ Jadranka Ilić/nr

"Jedan od mehanizama je i podizanje svesti i edukaciji građana o tome da je rasipanje energije nedopustivo", rekla je ona.

Naglasila je da su mere Vlade u vezi sa energetskom efikasnošću donele rezultat i da je ušteda energije u oktobru iznosila 15 odsto, u novembru sedam, a udecembru 9,4 odsto u odnosu na iste mesece prethodne godine.

"Na taj način smo shvatili da treba da štedimo. Najveća štednja energije bila je u Beogradu, Novom Sadu, Šapcu, Spmboru i Nišu", rekla je Đedović.

Istakla je da je oko 1,4 miliona građana dobilo pravo na popust za račune za struju.

Naglasila je da je cilj da se u periodu do 2030. godine smanji finalna potrošnja energije za oko 10 odsto.

"U sektoru domaćinstva to smanjenje treba da bude oko 20 odsto, a najveći izazov biće stambene zgrade", rekla je ona.

Uz pomoć ovog projekta pod nazivom "Bolja energija" koji finansira USAID biće omogućeno 10 miliona dolara na teritoriji cele Srbije za njegovo sprovođenje.

Prema rečima Đedović, očekuje se da će oko 100 hiljada domaćinstava imati korist od ovog projekta.

Ambasador SAD-a u Srbiji Kristofer Hil rekao je da će saradnja na projektu pomoći zaštiti životne sredine i smanjiti troškove za energiju samim domaćinstvima.

Istakao je da je ukupna vrednost dosadašnjih investicija SAD-a u Srbiji četiri milijarde dolara i da je kroz njih otvoreno više od 30.000 radnih mesta.

Prema rečima Hila trgovinska razmena Srbije i SAD-a je milijardu dolara, a reč je o srpskom izvozu usluga u IT sektoru i od ljudi koji su zaposleni u američkim firmama.

USAID-ov program "Bolja energija" pokrenut je krajem 2021. godine i fokusiran je na pomoć u poboljšanju energetske efikasnosti na opštinskom nivou i povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije.

Program se već sprovodi u više gradova širom Srbije, uključujući Niš, Sombor, Valjevo, Knjaževac i Pančevo.

Izvor: Beta