Predata inicijativa za razrešenje Dolovac, Stefanovića i njegove zamenice

Organizacioni odbor protesta "Ne damo naše Laure" predao je na pisarnicu Državnog veća tužilaca u Beogradu inicijativu za razrešenje republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac, višeg javnog tužioca u Beogradu Nenada Stefanovića i njegove zamenice Brankice Marić.

Advokati predaju peticiju na pisarnici Državnog veća tužilaca Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Zahtev za smenu Dolovac, Stefanović i Marić iznet je na protestu podrške tužiteljkama Bojani Savović i Jasmini Paunović koje su premeštene iz odeljenja Višeg javnog tužilaštva za suzbijanje korupcije u odeljenje opšteg kriminaliteta, nakon što su više od godinu gana radile na slučaju EPS.  

Advokat Čedomir Kokanović rekao je za FoNet da predavanjem peticije pokreću formalni proces i daju Državnom veću tužilaca formalni osnov da postupa u skladu sa zakonom i donese odluke koje javnost od njih traži. 

 "Mi smo svih ovih dana, od kako je cela situacija izbila u javnost, imali različite oblike javnih istupa različitih subjekata, koji su reagovali kada su smenjene tužiteljke Bojana Savović i Jasmina Paunović", istakao je on.  

Kokanović je naveo da ne znaju šta se u institucijama dešava, da razumeju da su neke procedure pokrenute, ali da ne znaju tačno koje.  

Organizacioni odbor protesta najavio je da će 10. marta u 16 časova ispred zgrade Vlade Srbije biti održan novi skup podrške tužiteljkama Savović i Paunović. 

Podsetimo, dve zamenice Višeg tužioca u Posebnom odeljenju za sprečavanje korupcije koje su radile na slučaju zloupotreba u EPS-u, prebačene su u Opšte odeljenje. Razlog za premeštaj, kako ga nazivaju, svojevrsnu smenu, tužiteljke vide u činjenici da su se, u internoj vajber grupi tužilaca Višeg tužilaštva, suprotstavile usmenoj naredbi pretpostavljenog.

Prva zamenica za suzbijanje korupcije višeg javnog tužioca u Beogradu Brankica Marić rekla je u razgovoru za Insajder da odluka o raspoređivanju zamenica tužioca u druga odeljenja nema veze sa slučajem EPS.

Izvor: FoNet

Podsetimo, u emisiji Insajder: „Minut do 12 za pravdu” detaljno smo se bavili ovom temom.