Premijer Češke Petr Fijala čestitao je Petru Pavelu na obezbeđenom izboru za predsednika

Premijer Petr Fijala čestitao je Petru Pavelu na obezbeđenoj pobedi na predsedničkim izborima u Češkoj, koji nakon rezultata sa 96,9 odsto biračkih mesta , ima 57,8 odsto glasova u odnosu na rivala Andreja Babiša sa 42,2 odsto podrške, prema češkom statističkom zavodu, prenosi Rojters.

Nezavisni kandidat, general u penziji Petr Pavel. Foto: Beta/AP Photo/Petr David Josek

Konačni rezultati dvodnevnog drugog kruga glasanja očekuju se kasnije danas.

Penzionisani načelnik češke vojske i izrazito prozapadni kandidat, bio je viđen kao pobednik glasanja na češkim predsedničkim izborima po svim prognozama, a poznata češka kladionica Tipsport je na njegovu pobedu danas ponudila kvotu 1,06, dok je za pobedu Babiša raspisana kvota 10,6, prenosi seznam.cz.

Biračka mesta u drugom krugu izbora za predsednika Češke zatvorena su danas u 14 časova po lokalnom vremenu i u toku je prebrojavanje glasova, a izlaznost je premašila 60 odsto.

Prvi krug predsedničkih izbora u Češkoj održan je od 13. do 14. januara, izlaznost je bila 68,24 odsto.

Bivši šef vojnog komiteta NATO , 61-godišnji Petr Pavel , dobio je 35,4 odsto i zauzeo prvo mesto, a sa njim je u drugi krug, u kome se glasalo juče i danas, prošao bivši premijer i milijarder, 68-godišnji Andrej Babiš ,sa 34,99 odsto osvojenih glasova. 

Za pobedu na izborima dovoljno je da jedan od kandidata u drugom krugu da dobije prostu većinu glasova. 

Preliminarni rezultati glasanja biće objavljeni večeras, a u nedelju ujutro CIK će objaviti zvanične rezultate.

Inauguracija novog predsednika, naslednika aktuelnog šefa države Miloša Zemana, koji je na toj funkciji proveo dva mandata ,biće održana 8. marta.

Izvor: Tanjug