Pristalice ruskog opozicionara Navaljnog demonstrirale povodom njegovog rođendana

Pristalice zatvorenog ruskog opozicionog vođe koji služi devetogodišnju kaznu zatvora zbog pronevere i uvrede suda, Alekseja Navaljnog održali su pojedinačne proteste i demonstracije da obeleže njegov 47. rođendan a on je izrazio nadu za bolju budućnost u Rusiji.

Pristalice Alekseja Navaljnog. Foto: Tanjug/AP Photo

Navaljni smatra da su optužbe zbog kojih služi kaznu način da se zaustavi rad na otkrivanju korupcije i organizovanju protesta protiv Kremlja.

Čeka ga novo suđenje po optužbama za ekstremizam zbog kojih bi mogao da ostane u zatvoru decenijama. Kritičari Kremlja gledaju na taj slučaj kao na još jedan pokušaj ruske vlade da izoluje najistaknutijeg neprijatelja predsednika Vladimira Putina.

Saradnici Navaljnog sazvali su danas demonstracije da mu pokažu podršku u Rusiji i u inostranstvu.

Rizikujući i sami zatvor neke pristalice Navaljnog u Rusiji su pojedinačno izrazili proteste dok su drugi crtali grafite. Policija je brzo privela mnoge na ispitivanje, i pojačala prisustvo u centru Moskve.

Demonstracije za podršku Navaljnom održane su u nekoliko evropskih gradova.

Navaljni je uhapšen u januaru 2021. po povratku u Moskvu posle oporavka u Nemačkoj od trovanja nervnim agensom za koji je okrivio Kremlj.

On je prvo dobio zatvorsku kaznu od dve i po godine zbog kršenja uslovnog puštanja na slobodu. Prošle godine osuđen je na devet godina zatvora za proneveru i uvredu suda. Trenutno služi kaznu u zatvoru maksimalne bezbednosti 250 kilometara istočno od Moskve.

Izvor: Beta