Priština obeležila 24 godine od zločina u Račku

U Račku je danas obeležena 24. godišnjica od ubistva 45 Albanaca, meštana ovog sela, a obeležavanju su prisustvovali predstavnici kosovskih institucija, kao i tadašnji šef Verifikacione misije OEBS Vilijam Voker, preneo je Radio KIM, navodeći da je za Srbiju ovo bila akcija protiv pripadnika OVK, dok je za Albance ubistvo u Račku masakar.

Obdukcija leševa iz Račka u prištinskoj mrtvačnici. Foto: Srđan Ilić

Vlasti privremenih prištinskih institucija obeležile su danas 24 godine od događaja u Račku 15. januara 1999. godine, koje označavaju kao "masakr nedužnih civila", dok ih srpska strana smatra legitimnom operacijom snaga bezbednosti.

Poštu stradalima u Račku odali su predsednica i premijer privremenih prištinskih institucija, Vjosa Osmani i Aljbin Kurti, kao i bivši šef verifikacione misije OEBS-a na KiM, Vilijam Voker, prenose mediji u Prištini. Osmani je rekla je da je "masakr u Račku" primorao  demokratske centre da donesu odluke i mobilišu se da zaštite Albance na KiM. Ona je ponovo optužila Srbiju da želi da falsifikuje istoriju. 

Kurti je izjavio da je tužilaštvo tzv. Kosova raspisalo međunarodne poternice za 18 Srba, osumnjičenih da su učestvovali u događajima u Račku na današnji dan 1999. godine, piše Reporteri. Kurti je, na komemorativnoj akademiji povodom 24. godišnjice događaja u Račku, rekao da je, pozivajući se na izjave 63 saslušana svedoka i dokaze Haškog tribunala, kosovsko tužilaštvo raspisalo međunarodne poternice za 18 Srba koji su navodno učestvovali u tim događajima.   Osvrćući se na izjave najviših zvaničnika Srbije da je "masakr u Račku" izmišljotina i falsifikat, Kurti je ponovio optužbe da oni koji, kako je naveo, "negiraju genocid, sanjaju o njegovom ponavljanju".

Voker: Račak kao prekretnica za Kosovo

Vilijam Voker je rekao da je Račak bio prekretnica za tzv. Kosovo. Američka ambasada u Prištini podelila je na Tviteru prošlogodišnji govor ambasadora Džefrija Hovenijera, u kojem je poručio da "niko ne sme da zaboravi i negira ono što se desilo u Račku". „Kao odgovor na ovaj i druge zločine, Sjedinjene Države, zajedno sa našim NATO saveznicima, delovale su da zaštite bespomoćne civile u ime mira, slobode i stabilnosti", naveo je Hovenijer.  

Kancelarija Evropske unije u Prištini saopštila je da odaje počast svim žrtvama u Račku i da danas tuguje sa Kosovom, dodajući da budućnost treba da donese pravdu i olakšanje.

Ove godine navršava se 24 godine od sukoba u selu Račak, koji su počeli u noći između 14. i 15. januara 1999. godine, kada su se sukobile snage bezbednosti tadašnje SRJ sa pripadnicima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova.

Srpska strana insistira na tome da su tvrdnje Prištine o "masakru nad civilima" u Račku čista laž i da je reč o sukobu sa pripadnicima tzv. OVK, dok je Priština tada tvrdila, a i danas tvrdi, da je reč o "masakru nedužnih civila".  Tadašnja verifikaciona misija OEBS-a, na čelu sa Vilijamom Vokerom, za događaje u Račku optužila je srpske snage bezbednosti, a taj događaj bio je presudan za donošenje odluke o bombardovanju SR Jugoslavije.

Poznata finska forenzičarka Helena Rante, čiji tim je istraživao slučaj Račak, kasnije je izjavljivala da je Voker vršio pritisak na nju prilikom pisanja izveštaja, ističući da misli da je očekivao da podrži njegovu interpretaciju.  Voker je 2017. godine u Račku dobio spomenik, a juče je na ceremoniji na Univerzitetu „Hadži Zeka“ u Peći dobio titulu doktora nauka. Osim toga, Priština je 11. januara saopštila da će izdvojiti 70.000 evra za objavljivanje knjige o Račku iz ugla Vokera.

Osmani: Zločin u Račku probudio međunarodnu svest

Predsednica Kosova, Vjosa Osmani, rekla je da zločin u Račku predstavlja istorijsku prekretnicu, jer je, kako je navela, probudio međunarodnu svest.  Kazala je da je "Miloševićeva okrutnost prema albanskim civilima poprimila najnehumaniji oblik", konačno probudila, što je dovelo da se, kako je rekla, probudi međunarodna svest.

"Slučaj Račak" bio je deo optužnica protiv nekoliko visokih zvaničnika Savezne Republike Jugoslavije, na čelu sa tadašnjim predsednikom Slobodanom Miloševićem, ali je tužilac odustao od tog dela optužnice. Istražni sudija u slučaju "Račak" Danica Marinković izjavila je u subotu za Tanjug da je u Račku došlo do sukoba tadašnjih jugoslovenskih snaga i tzv. OVK i da su u tom sukobu, kako kaže, poginuli pripadnici terorističke organizacije. „Na osnovu dokaza pronađenih na mestu događaja i na osnovu sudsko - medicinskog veštačenja, a na osnovu uzroka smrti kod svih 40 tela koje smo pronašli u džamiji, zaključak i danas stoji da je smrt kod njih nastupila od povreda nanetih iz vatrenog oružja iz daljine i u sedećem položaju, što ukazuje da nije bilo nikakvog masakra", navela je Marinković.

Kancelarija EU na Kosovu odala počast žrtvama

Kancelarije Evropske unije (EU) na Kosovu odala je danas počast žrtvama masakra u Račku, koji se dogodio pre 24 godine i poručila da će budućnost doneti pravdu i olakšanje.

„Danas se navršava 24 godine od masakra u Račku. Sećamo se i odajemo počast žrtvama i delimo bol i neutešnu tugu njihovih porodica. Prošlost se ne može poništiti, ali budućnost mora doneti pravdu i olakšanje", navodi se u saopštenju EU.

U saopštenju se dodaje da je 15. januara 1999. godine, 45 nenaoružanih Albanaca u selu Račak, u opštini Štimlje ubijeno od strane oružanih i policijskih snaga bivše SRJ.

Izvor: Tanjug, FoNet, Beta