Probleme sa sticanjem državljanstva najčešće imaju pripadnici romske zajednice

Nevladina organizacija Praxis (Praksis) upozorila je danas da u slučajevima dece koja su rodjena u Srbiji, a čiji roditelji su lica bez državljanstva ili su nepoznatog državljanstva, matičari najčešće nisu upisivali podatak o državljanstvu Srbije u matičnu knjigu rodjenih, iako je to trebalo po Zakonu o državljanstvu.

Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

U saopštenju se dodaje da je "gradjanima starijim od 18 godina onemogućeno utvrdjivanje državljanstva po osnovu rodjenja u Srbiji", kao i da su time najčešće pogodjeni pripadnici romske zajednice.

"Iako zakon propisuje da bi državljanstvo trebalo da se u ovom slučaju stekne samo na osnovu upisa činjenice državljanstva u matičnu knjigu rodjenih i bez sprovodjenja posebnog postupka matičari to najčešće nisu činili. Da bi ta deca stekla državljanstvo, bilo je neophodno da se pred Ministarstvom unutrašnjih poslova sprovedu posebni postupci", navodi se u saopštenju.

Praxis ocenjuje da su ovim problemom "skoro isključivo" pogodjeni pripadnici romske nacionalne manjine, kojima problemi u vezi sa pristupom pravima na upis u matičnu knjigu rodjenih i državljanstvo znatno pogoršavaju ionako težak položaj.

"Smatramo da bi nadležni organi morali bez odlaganja da pristupe rešavanju ovih problema. U tom cilju, Ministarstvu unutrašnjih poslova uputili smo apel da preduzme mere koje bi bile usmerene na otklanjanje uočenih nepravilnosti", navodi se u saopštenju.

Izvor: Beta