Putin: Ruska ekonomija nadmašila očekivanja

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je ekonomska situacija u zemlji u nizu ključnih pokazatelja bolja od ranije projektovane.

Vladimir Putin, predsednik Ruske Federacije. Foto: Srđan Ilić

Stanje u ekonomiji trenutno je stabilno i uravnoteženo, a u nizu ključnih pokazatelja situacija je znatno bolja od prethodnih procena i prognoza, rekao je Putin na sastanku o nacrtu saveznog budžeta za 2024-2026. godinu, prenosi Tass.

Putin je naveo da bi, suprotno negativnim prognozama, BDP na kraju godine mogao da dostigne 2,8 odsto.

U početku je predviđeno smanjenje BDP, da bi u aprilu bio progniziran rast od 1,2 odsto. Već sada smo to premašili i rast bi do kraja godine mogao da dostigne 2,5, a možda čak i 2,8 odsto, kazao je Putin.

On je istakao da se ruska ekonomija izborila sa spoljnim pritiskom, koji je bez presedana, i potpuno se oporavila, pri čemu je BDP dostigao nivo iz 2021. godine.

Generalno gledano, sada se sa sigurnošću može reći da je faza oporavka ruske privrede završena. Izdržali smo apsolutno nezabeleženi spoljni pritisak nekih vladajućih elita u takozvanom zapadnom bloku, koje nazivamo neprijateljskim, rekao je Putin.

On je naveo podatak da su prihodi saveznog budžeta od nafte i gasa u julu i avgustu približno na prošlogodišnjem nivoi i da nastavljaju da rastu.

Predsednik Rusije je zadužio vladu i Centralnu banku da preduzmu mere za podršku nacionalnoj valuti.

Očigledno je da je jedan od glavnih problema sada vezan za ubrzanje inflacije, pri čemu je slabljenje rublje očigledno ključni faktor. Neophodno je jasno razumeti razloge za to i preduzeti pravovremene mere. Uveren sam da će vlada i Centralna banka to uraditi profesionalno, istakao je Putin.

Izvor: FoNet