Rama: Vučić i ja imamo potpuno različita stanovišta po pitanju Kosova

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i on uvek imaju potpuno različita stanovišta po pitanju Kosova, koje, kako je rekao, Vučić zove Kosovo i Metohija.

Edi Rama, premijer Albanije. Foto: Srđan Ilić

"Za mene je to slobodna, demokratska, suverena država Kosovo. Mislim da u međuvremenu stvari napreduju, stvari se menjaju. Stvari se kreću u pravom smeru. Polako, ali se kreću. Nekada nismo imali nikakvu komunikaciju i bilo je nemoguće zamisliti da bi Srbi i Albanci mogli biti za istim stolom. Dakle, biće potrebno vreme, trebaće vremena, ali to je u redu", rekao je Rama za crnogorsku A plus televiziju.

Rama je govorio i o izjavi predsednika Vučića na nedavno održanom Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

“Propratio sam poslednju izjavu predsednika Vučića iz Davosa, i mislim da je bila prilično respektabilna s obzirom na način na koji je iskazao potrebu da se krene napred. Naravno, na svoj veoma poseban karakterističan način komuniciranja, ali iskazao je poštovanje”, prokomentarisao je Rama.

O činjenici da ima dobre odnose i sa Vučićem i Kurtijem, uprkos njihovoj međusobno tenzičnoj relaciji, Rama je rekao da između predsednika Srbije i kosovskog premijera ima mnogo napadanja.

"I ljudi me pitaju kako je to moguće, ali zamislite ako bi svi gledali samo crno-belo i ako bi svi samo držali svoje pozicije i ako niko ni sa kim ne bi razgovarao. Stvari ne bi bile bolje. Dakle, uvek je najbolje razgovarati sa ljudima, pokušati razumeti razloge, iznositi svoje argumente", zaključio je Rama. 

Izvor: Tanjug