Rusija izlazi iz Barencovog evro-arktičkog saveta

Rusija izlazi iz Barencovog evro-arktičkog saveta (BEAC) zato što su aktivnosti te organizacije paralizovane krivicom zapadnih zemalja, objavljeno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Tagovi:

Crveni trg, Moskva. Foto: Raul P, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Ministarstvo je istaklo da su krivicom zapadnih članica Saveta (Danske, Islanda, Norveške, Finske, Švedske, EU) aktivnosti BEAC-a praktično obustavljene od marta 2022. godine, prenosi RIA Novosti.

Ministarstvo spoljnih poslova napomenulo je da finsko predsedništvo nije potvrdilo spremnost da u oktobru 2023. godine prenese rukovođenje savetom na Rusiju čime je "prekršilo princip rotacije i narušilo neophodne mere".

"U sadašnjim uslovima, prinuđeni smo da objavimo povlačenje Ruske Federacije iz saveta", objavljena je danas poruka ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova.

"Uvereni smo da trenutna politička situacija, koja vodi naše severnoevropske susede, ne odgovara dugoročnim interesima stanovnika Arktika, a odgovornost za krah arhitekture Barencove saradnje u potpunosti snose naši ’partneri’", naglašeno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Dodaje se da će "Rusija nastaviti da sprovodi svoje nacionalne ciljeve na severu i ostati otvorena za saradnju sa svima koji su konstruktivni i spremni na ravnopravan dijalog i obostrano koristan zajednički rad".

Izvor: Tanjug