Rusija potvrdila podršku hunti u Mjanmaru

Rusija je ponovila svoju podršku vojnoj hunti u Mjanmaru nastojeći da ojača saveze s drugim zemljama u vreme kada je suočena sa sankcijama Zapada zbog invazije na Ukrajinu, pišu svetski mediji dodaući da su vojne vlasti Mjanmara takođe u sve većoj međunarodnoj izolaciji zbog egzekucija i optužbi za ratne zločine, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Jangon, glavni grad Mjanmara. Foto: Alexander Schimmeck / Unsplash

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je 3. avgusta u razgovorima s najvišim generalima u Mjanmaru da Moskva podržava napore hunte da "stabilizuje" krizom pogođenu zemlju i održi izbore sledeće godine, navodi agencija Frans pres.

Ta država na jugoistoku Azije je u previranjima od puča prošle godine i grupe za ljudska prava optužuju huntu da je počinila ratne zločine pokušavajući da slomi otpor svojoj vladavini.

Vojne vlasti suočene s izolacijom na međunarodnom planu i sankcijama Zapada nastoje da prodube veze s glavnim saveznikom i dobavljačem oružja Rusijom, za čiju invaziju na Ukrajinu kažu da je "opravdana".

"Solidarni smo sa naporima (hunte) usmerenim na stabilizaciju situacije u zemlji", rekao je Lavrov tokom razgovora u glavnom gradu Mjanmara Najpidou.

On je poželeo uspeh hunti na parlamentarnim izborima sledeće godine za koje protivnici puča tvrde da neće biti ni slobodni ni pošteni.

Hunta je prošlogodišnji puč pokušala da opravda optužbama za masovne prevare na izborima 2020. na kojima je Nacionalna liga za demokratiju Aung San Su Ći pobedila stranku koju je podržavala vojska. Potom je prošle godine vojska poništila rezultate izbora navodeći da je otkrila više od 11 miliona slučajeva prevara, iako su međunarodni posmatrači rekli da je glasanje uglavnom bilo slobodno i fer.

Prošlogodišnji puč obnovio je borbe s etničkim pobunjeničkim grupama u pograničnim oblastima, dok su desetine civilnih milicija "Snage narodne odbrane" takođe počele da se sukobljavaju s vojskom.

Šef ruske diplomatije posle Mjanmara otišao je u Kambodžu na sastanak ministara spoljnih poslova Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) s kojeg su isključeni predstavnici hunte.

ASEAN se prošle nedelje pridružio međunarodnim osudama hunte pošto je objavila da je pogubila četiri zatvorenika, uključujući bivšeg poslanika i demokratskog aktivistu, u prvoj primeni smrtne kazne u zemlji posle više decenija.

Lavrov je jedan od najistaknutijih stranih zvaničnika koji su posetili Mjanmar posle državnog udara u februaru prošle godine, ukazuje Indipendent.

Rusija, jedna od najmoćnijih saveznica izolovane hunte, održala je bilateralne veze s Najpidoom, što je, ističe britanski list, dovelo do optužbi grupa za ljudska prava da Kremlj naoružava vojsku Mjanmara oružjem koje je zatim korišćeno u ubistvima civila.

Rusko ministarstvo odbrane ranije je saopštilo da će dve zemlje produbiti saradnju u oblasti odbrane pošto je šef hunte Min Aung Hlaing bio u poseti Moskvi.

Ekspert UN za ljudska prava za Mjanmar Tomas Endruz rekao je u februaru ove godine da je Rusija pomogla hunti s dronovima, dva tipa borbenih aviona i dve vrste oklopnih vozila – uključujući i jedno sa sistemima protivvazdušne odbrane. Moskva je odbacila tu tvrdnju.

Uprkos pozivima da se uvede embargo na uvoz oružja u Mjanmar, Rusija ostaje najveći snabdevač oružjem vojske te zemlje koja je, kako navodi AP, koristila ruske avione za napade na teritorije pod kontrolom etničkih manjinskih grupa.

Rusija i Kina, obe značajni saveznici vojnih vlasti, uspele su da spreče uvođenje koordinisanih međunarodnih sankcija Mjanmaru budući da kao stalne članice Saveta bezbednosti UN imaju pravo veta.

Rusija je ponovo potvrdila podršku mjanmanskoj hunti posle pogubljenja aktivista, dok se vojni lideri te zemlje suočavaju s pritiskom SAD zbog egzekucija, piše Volstrit džurnal, uz ocenu da je poseta Lavrova poslednja demonstracija bliskih diplomatskih veza dve zemlje koje se suočavaju s osudom Zapada.

Politička situacija u Mjanmaru je jedna od stavki na sve većoj listi pitanja oko kojih su SAD u raskoraku s Rusijom i Kinom, ukazuje Volstrit džurnal, dodajući da je puč okončao tranziciju Mjanmara ka demokratiji i pokrenuo sankcije Zapada protiv vojnih lidera i kompanija u toj zemlji.

Lavrov je posetio Mjanmar dok obilazi svet i jača saveze u vreme kada je Moskva suočena sa sankcijama Zapada, piše Forin polisi, ukazujući da je prošle nedelje bio u Africi kada je razgovarao s liderima u Egiptu, Republici Kongo, Ugandi i Etiopiji.

Uprkos sukobu u Mjanmaru u kojem je ubijeno više od 2.000 civila, Rusija ne namerava da prekine veze s huntom, ocenjuje američki časopis i navodi da strateški bitna pozicija Mjanmara koji se nalazi između Indije i Kine, a ima i pristup Indijskom okeanu, čini ovu zemlju vrednim partnerom s kojim je Rusija godinama gajila odnose.

Premda odnosi Rusije i Mjanmara nisu novi, oni su ojačali kako se Mjanmar pozicionirao kao "verovatno najmanje kritičan partner Rusije u Aziji", rekla je za Forin polisi Lorel Miler, programska direktorka za Aziju u Međunarodnoj kriznoj grupi.

"Mislim da možete da vidite da ovde imate mali klub parija", rekla je Miler i dodala da su razlozi dve zemlje zbog kojih su ranije razvijale odnose "pojačani u kontekstu smanjivanja kruga prijatelja".

Izvor: Beta