SAD: Podržavamo brzi ulazak Švedske i Finske u NATO

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs rekao je danas da SAD podržavaju brzi ulazak Finske i Švedske u NATO, nakon što je Helsinki saopštio da su trilateralni razgovori sa Turskom o zahtevu Finske i Švedske za pridruživanje tom vojnom savezu stavljeni na pauzu.

Sedištu NATO u Briselu. Foto; Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

Prajs je na konferenciji za novinare više puta upitan o stavu Vašingtona o pristupanju Finske bez Švedske, ali je odbio da komentariše ono što je nazvao "hipotetičkim", a ne "aktuelnim pitanjem".

"Ovo je oduvek bila diskusija o Finskoj i Švedskoj...prelasku sa saveza od 28 na savez od 30. To je ono što želimo da vidimo", rekao je Prajs.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je u ponedeljak da Švedska ne treba da očekuje podršku njegove zemlje nakon protesta u blizini turske ambasade u Stokholmu na kojem je tokom vikenda spaljena kopija Kurana.

Finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto rekao je danas da je potrebna vremenska pauza od nekoliko nedelja u razgovorima između Finske, Švedske i Turske u vezi sa planovima dve nordijske zemlje da se pridruže NATO.

Izvor: Tanjug