Samostalni sindikat FCA: Radnici dodatno uznemireni

Zabrinutost Fijatovih radnika za radna mesta u fabrici u Kragujevcu dodatno je pojačana jer je više rukovodilaca na odgovornim pozicijama dalo otkaz, rečeno je danas Beti u Samostalnom sindikatu fabrike.

Fabrika Fijata u Kragujevcu. Foto: Srđan Ilić

Prema rečima predsednika tog sindikata Saše Đorđevića, ovakve vesti dodatno otežavaju situaciju  budući da su radnici, kako je naveo, već uplašeni za radni status kao i za egzistenciju njihovih porodica.

Radnicima fabrike Fijat Krajsler automobili (FCA) u Kragujevcu poslodavac je, zbog pripreme proizvodnje električnog automobila, ponudio da idu da dvogodišnji rad u fabrikama u inostranstvu kompanije Stelantis, u čijem sastavu posluje Fijat, ili da napuste fabriku uz otpremninu.

Đorđević je potvrdio da je fabriku napustilo nekoliko menadžera, kao i rukovodioci službe za ljudske resurse.

On, međutim, nije mogao da potvrdi nezvanična saznanja agencije Beta da je ostavku juče podneo i direktor fabrike FCA u Kragujevcu Nikola Jerotijević koji je učestvovao u poslednjim razgovorima sa sindikatima u Ministarstvu rada u Beogradu.

Đorđević je rekao da odlazak rukovodilaca iz FCA radnici vide kao "napuštanje broda koji tone".

On je rekao da se od iduće nedelje od poslodavca očekuju da izađe sa socijalnim programom za radnike, pošto se završi anketiranje zaposlenih o ponudi za odlazak na rad u inostranstvo.

Đorđević je rekao da je od poslednjih pregovora u resornom ministartsvu "malo urađeno", a da kompanija "ne haje" za predloge sindikata i uporno "gura svoj program na mala vrata".

Ponovio je raniji stav sindikata, da je ponuda radnicima za odlazak na dvogodišnji rad u inostranstvo takva da većina neće moći da je prihvati, a ko odbije, kako je istakao Đorđević, ide na biro.

"Po pravilu, o socijalnom programu bi trebalo najpre da bude obavešten sindikat, a zatim i Nacionalna služba za zapošljavanje. Ako program bude predočen i radnicima i sindikatu istovremeno, onda nema vremena da se reaguje, te onda vidim da sve to ne ide u pravcu rešenja, nego veće agonije i protesta radnika i ko zna čega još", upozorio je Đorđević.

On je najavio da će se, povodom situacije u fabrici, Samostalni sindikat danas obrati predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić.

Sindikat Fijatove fabrike u Kragujevcu traži hitan sastanak sa premijerkom i predsednikom Srbije

Predsednik Samostalnog sindikata Fijatove fabrike u Kragujevcu Saša Djordjević zatražio je hitan susret sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, "kako bismo u najboljoj veri tražili rešenje za sve nas koji živimo od ove fabrike".

U otvorenom pismu premijerki Djordjević je istakao da ga na to "tera" neizvesnost, koja se graniči s panikom u kojoj su radnici Fijata.

Radnicima Fijata u Kragujevcu je zbog pripreme proizvodnje električnog automobila ponudjeno da idu na dovodišnji rad u inostranstvo u fabrikama kompanije Stelantis, u čijem sastavu posluje Fijat, ili da napuste fabriku uz otpremninu.

"Nakon radosti izazvane saznanjem o novom modelu koji će se proizvoditi u našoj fabrici, za koji verujemo da ste uložili veliki napor, namere koje nam je izneo poslodavac izazvale su kod nas sasvim drugačije emocije i veliku zabrinutost", navodi se u pismu.

Ukazuje se da su dodatna zbunjenost i zabrinutost radnika nastali posle sastanka predstavnika radnika s ministarima posle protesta u Kragujevcu, zbog različitog vidjenja rezultata tog sastanka, koje su izneli radnici i predstavnici Vlade.

"Po dobro obaveštenim izvorima, vrh menadžmenta fabrike je podneo ostavke i planira da napusti fabriku, što s pravom vodi ka zaključku o neizvesnoj budućnosti i njihovom saznanju o budućim dogadjanjima u kojima ne žele da budu akteri. Izbegnimo dramatične dogadjaje, razgovarajmo! Ovog trenutka nemamo nikog za sagovornika u Stelantisu", stoji u otvorenom pismu.

U Samostalnom sindikatu Fijatove fabrike ističu da je njihova želja da se dijalogom dodje do mogućeg prihvatljivog rešenja, da se izbegnu "nemili dogadjaji do kojih će doći ako se ništa ne preduzme".

"Vas vidimo kao činioca bez koga je nemoguće naći izlaz iz ove situacije. Verujemo da fabrika i ovi radnici imaju budućnost u njoj, i da razgovori sa Vama nemaju odgovarajuću alternativu. Očekujemo Vaš poziv!", poručeno je u otvorenom pismu Brnabić i Vučiću, koje je potpisao predsednik Samostalnog sindikata fabrike Saša Djordjević.

Izvor: Beta