Šapić najavljuje da će kontrolu nad splavovima preuzeti gradska vlast

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas, povodom potonuća splava „Fristajler" u novogodišnjoj noći, da će dozvolu za splavove izdavati ubuduće gradske vlasti, kao i da će „gradska inspekcija tada moći da ih kontroliše", što sada nije slučaj.

Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda. Foto: Srđan Ilić

Šapić je za televiziju Prva rekao da odgovorna lica koja su uhapšena nakon potonuća splava „Fristajler", za koji je rečeno da je u novogodišnjoj noći imao tri puta više gostiju nego što propisi dozvoljavaju, treba da odgovaraju „i krivično i materijalno".

On je rekao da se nada da će taj događaj sve dovoljno da probudi da se ne dovede u pitanje namera dovođenja u red Savskog priobalja.

Šapić je rekao da „postoje jasni uslovi" za splavove na Savskom šetalistu, i da će se za drugi deo obale propisati lokacije.

„Jasno stoji u odluci šta je sve potrebno da splav dobije dozvolu za rad", kazao je Šapić i dodao da je prema sadašnjim propisima moguće da splav ima najviše 700 kvadrata, kao i da se sprovodi „posebna vrsta tehničkog pregleda".

Šapić: Rušenje Starog savskog mosta verovatno od naredne godine

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da postoji tačan infrastrukturni i urbanistički plan koji predviđa rušenje Starog savskog mosta i izgradnju novog na potpuno istom mestu.

Šapić je za televiziju Prva izjavio da očekuje da će rušenje Starog savskog mosta početi sledeće godine kao i da će Grad Beograd učestvovati tako što će „obezbediti eksproprijaciju koja je neophodna da se taj projekat sprovede".

„Po sadašnjem planu to će krenuti sledeće godine. Od onog momenta kada krene da se sklanja taj most, rok je dve godine do kada bi trebalo da dobijemo novi most", kazao je Šapić.

Dodao je da se nada da će, „kada krene izgradnja mosta krenuti i izgradnja tunela kod Ekonomskog fakulteta koji treba da izađe u Despota Stefana", što bi, prema njegovim rečima, rasteretilo saobraćaj i smanjilo zagađenje.

Izvor: Beta