Završen maratonski sastanak u Ohridu

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Kosova Aljbina Kurtija i evropskih posrednika u dijalogu u Ohridu je završen posle dvanaest sati razgovora.

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Kosova Aljbina Kurtija i evropskih posrednika. Foto: EEAS

Razgovor Vučića i Kurtija sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom počeo je nešto pre 15.30, a posle sat i po razgovora napravljena je kratka pauza.


Pre trilateralnog sastanka, Borelj i Lajčak su prvo razgovarali sa Vučićem, a potom sa Kurtijem.

Pauza između bilateralnih i zajedničkog sastanka trajala je duže od dva sata, a novinari koji su u pres centru u Ohridu nisu imali informacija o tome šta se dešavalo u tom periodu.

Sastanci su organizovani u vili Biljana, bivšoj letnjoj rezidenciji Josipa Broza Tita koja je sada kompleks državnih vila. Vila je skrivena u šumi na uzvišenju oko šest kilometara udaljenom od Ohrida, a novinarima nije dopušten pristup.

U fokusu današnjeg sastanka je finalizacija Implementacionog aneksa Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Vučić i Kurti su se usmeno saglasili sa tim sporazumom na prethodnom sastanku, 27. februara u Briselu, ali je, prema rečima Borela, ostalo da se dogovore o mapi puta za njegovu primenu.

Izvor: Beta