Saudijska Arabija smanjuje proizvodnju nafte da bi povećala cenu

Saudijska Arabija, jedna od najznačajnijih članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), odlučila je danas da dodatno smanji svoju proizvodnju nafte kako bi se povećala cena tog energenta.

Foto: Maria Lupan/Unsplash

Dobrovoljno smanjenje od oko milion barela dnevno primenjivaće se od jula i može da bude produženo, rekao je saudijski ministar energetike, princ Abdelaziz bin Salman na konferenciji za novinare posle sastanka u Beču 13 članica OPEK-a i deset saveznika na čelu s Rusijom.

Pored toga, smanjenje od ukupno 1,6 miliona barela dnevno koje je početkom maja dogovorilo devet zemalja, među kojima Rusija i Saudijska Arabija, biće produženo do kraja 2024, rekao je novinarima potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak.

Odluka Rijada usledila je posle pada cena nafte poslednjih meseci.

Referentnom naftom Brent trenutno se trguje po ceni od 76 dolara po barelu, dok njen američki ekvivalent WTI vredi 71 dolar. To je daleko od maksimuma zabeleženog u martu 2022. na početku sukoba u Ukrajini, kada je cena bila 140 dolara.

Naznake neslaganja između Rijada i Moskve zapretile su da poremete sastanak, ali je OPEK plus ipak zauzeo jedinstven front, zadržavajući isti kurs.

Rusija nije bila za smanjenje proizvodnje nafte da bi cena bila povećana, pošto nema koristi od tog povećanja usled sankcija zapadnih zemalja.

Zbog sankcija, ruska nafta može da se prodaje samo po ceni do 60 dolara ili manje.

S druge strane, Saudijskoj Arabiji su potrebne veće cene da bi uravnotežila svoj budžet.

Izvor: Beta