Savet Vlade Srbije za BDP: Za očuvanje privrednog rasta neophodna dalja ulaganja u infrastrukturu

Za očuvanje održivog privrednog rasta u Srbiji neophodna su dalja ulaganja u kapitalne projekte u oblasti putne i železničke infrastrukture, ali i efikasne realizacije i izvršenja budžeta u oblasti zdravstva, energetike, zaštite životne sredine, sportske i komunalne infrastrukture, ocenjeno je danas na sednici Saveta za koordinaciju akivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Vlada Srbije Foto: Srđan Ilić

Sednici Saveta kojom je presedavala premijerka Ana Brnabić prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kako je saopštila Vlada Srbije, imajući u vidu nepovoljne pokazatelje aktuelne energetske i ekonomske situacije u svetu, na sednici su analizirana domaća i globalna kretanja sa projekcijama privrednog rasta za tekuću godinu i mogućnostima za održanje finansijske stabilnosti zemlje.

Rečeno je da su u oblastima turizma, informacionih tehnologija i usluga ostvareni dobri rezultati, a da su mere preduzete u privlačenju direktnih stranih investicija u prethodnoj godini bile značajan pokretač domaće privrede i dodatni podsticaj za otvaranje novih radnih mesta.

Ocenjeno je da je uslužni sektor je u prethodnoj godini imao ulogu dominantnog nosioca privrednog rasta.

Кada je u pitanju poljoprivreda, ukazano je na značaj ulaganja u dodatne mere zaštite od prirodnih nepogoda, pre svega radarske sisteme za protivgradnu odbranu, sisteme za navodnjavanje, elektrifikaciju polja.

"Poseban akcenat stavljen je na dodatne podsticaje stočarstvu, koje u poslednjim godinama beleži trend opadanja. Resorno ministarstvo će raditi i na revidiranju kriterijuma za učešće u IPARD programu kako bi veći broj registrovanih gazdinstava mogao da aplicira za ova evropska sredstva za poljoprivredu", navodi se u saopštenju.

Jedna od mera koju će Savet za BDP pratiti tokom godine je i brzina izdavanja lokacijskih uslova i građevinskih dozvola kako bi se oslobodio pun potencijal privatnih investicija u Srbiji.

Zaključeno je da je dalje podsticanje dualnog obrazovanja izuzetno važno, s obzirom na potrebe domaćeg tržišta i činjenicu da oni koji su obrazovani po ovom sistemu lakše dolaze do posla i bolje plaćenih radnih mesta.

Izvor: Beta