Savet za štampu o spornim intervjuima: Informer prekršio Kodeks, Danas nije

Komisija za žalbe Saveta za štampu jednoglasno je odlučila da je Kodeks novinara prekršen u intervjuu Informera sa višestrukim silovateljem, a da to nije bio slučaj sa intervjuom koji je objavio Danas sa glumcem Goranom Jevtićem, osuđenim za nedozvoljene polne radne nad maloletnikom.

Mediji, kamere.

Ustanovljeno je i da je prekršen Kodeks i u Glasu javnosti i Blicu, prenosi danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

U intervjuu Informera prekršena su poglavlja instinitost izveštavanja, odgovornost novinara, novinarska pažnja i korišćenje časnih sredstava.

Neki članovi Komisije su konstatovali da bi se u Informerovom intervjuu moglo utvrditi kršenje svakog poglavlja Kodeksa novinara, a da su utvrđeni članovi svakako prekršeni.

„U odluci da li je Kodeks prekršen vodila sam se isključivo sadržajem. U Informerovom intervjuu imamo potpuno bolesnu priču u kojoj se žene savetuju kako da se ponašaju kada ih neko siluje. Sve to priča višestruki povratnik iz zatvora koji je i sam rekao da je od svoje 14. godine proveo tri meseca na slobodi“, istakla je potpredsednica UNS-a i članica Komisije za žalbe Olivera Milošević.

Da se Informerov intervju može posmatrati kao promovisanje nasilja koje je uznemirilo i decu, ocenila je predstavnica Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) u Komisiji za žalbe Tamara Skrozza.

„Intervju je skandalozna promocija, divljački atak na prošle i potencijalne žrtve ovog i drugih silovatelja“, rekla je Skrozza, koja je istakla da se pri ovoj odluci ne vodi minulim radom Informera, već da bi imala isti stav i da se ovaj list tog dana prvi put pojavio na kioscima.

Član Komisije za žalbe Vlado Mareš je rekao da je imao u vidu i dosadašnje tekstove Informera i da ne bi imao ništa protiv toga da ovaj slučaj bude linija koja će deliti novinarstvo na staru i novu eru.

Predstavnica javnosti u komisiji za žalbe Vida Petrović Škero je kao posebno opasan izdvojila afirmativan govor u ovom intervjuu i obrazloženje da se njime pomoglo ženama.

Generalna sekretarka Saveta za štampu Gordana Novaković rekla je da Komisija dugo nije dobila toliko veliki broj žalbi povodom nekog teksta kao povodom intervjua Informera sa višestrukim silovateljem.

Imajući u vidu da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare napravio paralelu između ovog i Danasovog intervjua sa glumcem osuđenim za nedozvoljene polne radnje nad maloletnikom Goranom Jevtićem, glavni i odgovorni urednik Danasa Dragoljub Petrović i urednik onlajn izdanja ovog dnevnog lista i direktor Dan Grafa Bojan Cvejić uputili su zahtev Komisiji za žalbe da utvrdi da li je u intervjuu sa Jevtićem prekršen Kodeks novinara.

Zahtev da ova tema bude na dnevnom redu je prihvaćen i komisija za žalbe je na kraju sednice dala mišljenje da Kodeks nije prekršen.
Za takav stav glasala je većina članova Komisije za žalbe, protiv nije bio nijedan član, dok su Snežana Andrejević i Olivera Milošević bile uzdržane.

„Smatram da svaka ličnost koja je odležala svoju kaznu ima pravo da živi kao normalno biće. Jevtić je vrlo angažovan glumac i ne može žrtve ugroziti više intervju sa Jevtićem nego njegov profesionalni angažman. Ne bih mu uskratila pravo da govori, ali isključivo o profesionalnom angažmanu“, navela je Milošević.

Skrozza je rekla da su tačni argumenti Snežane Andrejević i Olivere Milošević, ali da treba imati u vidu da se ne živi u normalnom društvenom poretku. Ona je pozvala nosioce javnih funkcija da ne porede medije i ne vrše pritisak na njihovu uređivačku politiku.

Osim intervjua objavljenih u Inforemeru i Danasu, na dnevnom redu je bio i razgovor objavljen na portalu Glasa javnosti, kojim je, prema jednoglasnoj odluci Saveta za štampu, prekršen Kodeks. Na dnevnom redu je bio i tekst Blica u kome je, kako je Komisija za žalbe odlučila, prekršen Kodeks novinara. Doktorka Valentina Arsić Arsenijević žalila se protiv dnevnog lista Blic zbog teksta u kome piše da ona „promoviše ivermektin u terapiji korone, a sada tvrdi da ovaj antiparazitski lek pomaže i u lečenju raka dojke“.

Izvor: FoNet