Šef NATO-a ponovo pozvao Erdogana da ukine veto na prijem Švedske

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je danas Tursku da ukine veto na prijem Švedske, koja je "ispunila svoje obaveze" i da potvrdi njeno članstvo u Alijansi "što je pre moguće".

Jens Stoltenber, generalni sekretar NATO. Foto: Srđan Ilić

Stoltenberg je pozdravio "produktivan sastanak" sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, a u Turskoj boravi od subote kada je prisustvovao inauguraciji Erdogana koji je započeo novi petogodišnji mandat.

Turska već 13 meseci blokira ulazak Švedske u Atlantski savez, zamerajući joj popustljivost prema kurdskim aktivistima koji žive na njenom tlu.

Stoltenberg je rekao da je "vreme" da članstvo Švedske bude potvrđeno pre samita Alijanse u Viljnusu 11. i 12. jula.

Šef NATO-a je najavio stvaranje "stalnog mehanizma" između NATO-a i Turske i da će o tome biti reči naredne nedelje.

"Članstvo Švedske u NATO će ojačati njenu bezbednost, ali će i Tursku učiniti jačom", rekao je Stoltenberg i ponovio da bi pristupanje Švedske trebalo da bude što je pre moguće.

Turska i Mađarska su jedine članice NATO-a koje nisu ratifikovale prijem Švedske posle odobrenja Finskoj, koja je nedavno postala članica NATO-a.

U Stokholmu je danas, uprkos negodovanju Turske, odobren skup protiv Erdogana u organizaciji Saveza protiv NATO-a u kojoj se nalazi grupa podrške kurdskim snagama u Siriji.

Stoltenberg je ocenio da je sloboda okupljanja srž demokratskih vrednosti, ali je dodao da se ne sme dozvoliti da "pobede demonstranti koji su protiv ulaska Švedske u NATO".

Švedska je ispunila ključni zahtev Ankare jer je nedavno njen parlament usvojio zakon kojim se zabranjuju aktivnosti povezane s ekstremističkim grupama. Tamošnje vlasti su tada rekle da su ispunile sve zahteve Turske.

Švedsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je prošle nedelje da je došlo vreme da Turska i Mađarska ratifikuju njen prijem u NATO.

Šef NATO-a je na konferenciji za novinare posle sastanka sa Erdoganom zahvalio Turskoj što je odgovorila na zahtev o slanju pojačanja na sever Kosova.

Tursko Ministarstvo odbrane u subotu je saopštilo da planira da pošalje svoje snage na Kosovo u nedelju i ponedeljak kao odgovor na zahtev NATO da se pridruži mirovnim snagama Kfora posle nemira na severu Kosova.

Izvor: Beta