Sirene za uzbunu u sve četiri opštine na severu Kosova

U Zubinom Potoku, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Leposaviću, opštinama na severu Kosova i Metohije, oglasile su se sirene, a oko zgrade opštine u Zubinom Potoku i Zvečanu okupili su se građani. Kosovska policija je saopštila da pomaže gradonačelnicima "da ostvare pravo na rad u objektima zvaničnika navedenih opština".

U Zubinom Potoku oglasile su se sirene za uzbunu Foto: Tanjug/Dopisništvo KiM

Manja okupljanja su i u Leposaviću. 

Kosovska policija pokušala je da uđe u zgradu opštine Zubin Potok, ali ih je narod u tome sprečio, rekao je za Tanjug Milija Biševac iz Građanske inicijative "Zubin Potok".

Na licu mesta su kosovska policija i Euleks. 

“Kosovska policija danas po službenoj dužnosti pomaže gradonačelnicima severnih opština Zvečan, Leposavić i Zubin Potok da ostvare pravo na rad u objektima zvaničnika navedenih opština”, navodi se u saopštenju policije.

Sirene su se oglasile i u Kosovskoj Mitrovici, a ispred zgrade opštine okupila se mala grupa građana.   

Gradonačelnik Zubinog Potoka Izmir Zećiri zakletvu je položio juče u selu Čabra.  

Gradonačelnik Zvečana ljir Peci položio je zakletvu u selu Boljetin, a gradonačelnik Leposavića Ljuljzim Hetemi u lokalnoj kancelariji u naselju Šaljska Bistrica.

Sva tri gradonačelnika su položili zakletvu na albanskom jeziku, a prilikom obraćanja medijima rekli su da će raditi u interesu svih zajednica.

Gradonačelnik severnog dela Kosovske Mitrovice Erden Atić zakletvu je položio 19. maja.

Izvor: Tanjug