Sprema se kućni pritvor za starešinu Kijevsko-pečerske lavre u Ukrajini

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) obavestila je danas jednog od tamošnjih najvažnijih pravoslavnih sveštenika da je osumnjičen za opravdavanje ruske agresije tokom velikog spora oko jednog poznatog manastira, a preti mu i kućni pritvor.

Kijevsko-pečerska lavre. Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Spor oko imovine manastira je deo šireg verskog konflikta koji se odvija uporedo s ratom.

Mitropolit Pavlo koji je iguman manastira Kijevsko-pečerske lavre, najpoznatije pravoslavne znamenitosti u Ukrajini, odbio je da ga napusti iako su mu to vlasti naredile.

On je ove nedelje psovao ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i pretio mu "prokletstvom".

Na saslušanju u sudu u Kijevu, mitropolit je odbacio tvrdnje SBU da je odobravao rusku invaziju i rekao da su optužbe politički motivisane.

SBU je upala u dom igumana u manastiru, a tužilaštvo tražilo od suda da ga stavi u kućni pritvor dok traje istraga.

Monasi u tom manastiru pripadaju Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, optuženoj da je povezana s Ruskom pravoslavnom crkvom čiji lider, patrijarh Kiril, podržava ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovu invaziju na Ukrajinu.

Ukrajinska pravoslavna crkva tvrdi da je lojalna prema svojoj zemlji, osudila je rusku invaziju i proglasila da je nezavisna od Moskve.

Ali, SBU tvrdi da neki u toj crkvi održavaju bliske veze sa Moskvom. Oni su tokom racija u bogomoljama našlli ruske rublje, pasoše i letke s porukama moskovskog patrijarha kao dokaz da su neki ukrajinski crkveni zvaničnici lojalni Rusiji.

Manastir Kijevo-Pečerska lavra je u vlasništvu ukrajinske vlade, a agencija koja ga nadgleda obavestila je monahe da raskida zakup i da imaju rok do srede da ga napuste.

Mitropolit Pavlo je vernicima u sredu rekao da monasi neće napustiti manastir dok ne bude presude po tužbi koju je njegova Pravoslavna crkva podnela sudu u Kijevu, sa ciljem da zaustavi deložaciju.

Vlasti tvrde da su monasi prekršili pravila zakupa time što su izmenili delove tog istorijskog spomenika i napravile i tehničke prestupe. Monasi ove tvrdnje odbacuju kao izgovor za progon.

Mnoge pravoslavne zajednice u Ukrajini prekinule su veze sa Ukrajinskom pravoslavnom crkvom i prešle u rivalsku Pravoslavnu crkvu Ukrajine koja je pre više od četiri godine od vaseljenskog patrijarha, Vartolomeja Prvog, dobila autokefalnost, ali ruski Patrijarh Kiril i većina drugih pravoslavnih patrijarha odbili su da prihvate tu njegovu odluku.

Izvor: Beta