Srbija spremna za globalnu ekološku konferenciju Stokholm+50

Srbija je završila nacionalne konsultacije za pripremu izveštaja o stanju životne sredine, koji će biti predstavljen na globalnoj ekološkoj konferenciji "Stokholm+50" 2. i 3. juna, a u kome će se pored ostalog naći preporuke o unapređenju upravljanja otpadom, prečišćavanju otpadnih voda, cirkularnoj ekonomiji, dekarbonizaciji, zelenoj energetskoj tranziciji, objavljeno je danas.

Anika Ben David, ambasadorka Švedske u Srbiji, Fransin Pikap stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji, Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine sade medonosne biljke.. Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

"Konsultacije su bile dobra prilika da kroz dijalog različitih aktera dođemo do zajedničkih zaključaka, istaknemo najvažnije ekološke probleme i preporuke za njihovo rešavanje. Kroz otvorene dijaloge, čuli smo glas svih učesnika i to će se uzeti u obzir prilikom kreiranja nacionalnih politika i planova u oblasti zaštite životne sredine", rekla je ministarka žaštite životne sredine Srbije Irena Vujović tokom petog i poslednjeg dijaloga o životnoj sredini u okviru konsultacija, koji je upriličen u botaničkoj bašti "Jevremovac".

Istakla je da je posebno raduje što su tokom konsultacija mladi pokazali veliko interesovanje i što su motivisani da učestvuju u nalaženju rešenja za izazove u ovoj oblasti.

"Zato je jedan od zaključaka da u narednom periodu u fokusu treba da bude edukacija mladih od osnovnih škola do fakulteta o važnosti zaštite životne sredine, kao i zaposlenih u lokalnim samoupravama, jer Srbiju očekuju velika ulaganja u ovoj oblasti", rekla je ministarka.

Vujović je navela i da je u Srbiji u prethodnom periodu ostvaren značajan napredak u rešavanju ekoloških problema, ali i usklađivanja regulative sa EU propisima, što je rezultiralo otvaranjem Klastera 4, u okviru kojeg je i Poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promene.

Nacionalne konsultacije je, uz podršku Vlade Švedske i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, organizovao Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Na današnjem skupu predstavljene su najvažnije preporuke različitih aktera u društvu o tome šta Srbija treba da preduzme kako bi smanjila zagađenje životne sredine, očuvala biodiverzitet i adekvatno odgovorila na izazove klimatskih promena.

Ove preporuke, prikupljene tokom niza dijaloga, biće uključene u Nacionalni izveštaj koji će delegacija Srbije predstaviti na konferenciji u Stokholmu.

"Kroz organizaciju globalne konferencije 'Stockholm+50',  koja će biti održana u Stokholmu 2. i 3. juna, Vlada Švedske želi da mobiliše globalne i lokalne ekološke akcije za našu planetu i našu budućnost", izjavila je ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David.

Ona je podsetila i da Švedska godinama podržava oblast zaštite životne sredine u Srbiji i najveći je donator u toj oblasti.

Dodala je i da je Srbija izabrana kao jedna od 59 zemalja u kojima je Vlada Švedske podržala konsultativni proces uoči sastanka u Stokholmu.

Stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji Fransin Pikap ukazala je da su tromesečne konsultacije okupile više od 500 predstavnika nacionalnih i lokalnih institucija, civilnog društva, privatnog sektora, akademske zajednice i mladih.

"To nam je potvrdilo da u Srbiji postoji veliko interesovanje za očuvanje životne sredine i hvatanje u koštac sa klimatskim promenama", kazala je Pikap.

Konferencija "Zeleno drustvo i odrzivi nacin zivota", u okviru inicijative "Stokholm+50
Konferencija "Zeleno drustvo i odrzivi nacin zivota", u okviru inicijative "Stokholm+50", na kojoj je odrzan zavrsni dijalog u okviru nacionalnih konsultacija o zivotnoj sredini, kojima se Srbija priprema za ucesce na globalnoj konferenciji u Stokholmu, odzana je danas u Botanickoj basti "Jevremovac" u Beogradu. Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Ona očekuje da će preporuke učesnika nacionalnih konsultacija pomoći Srbiji da pronađe put ka održivoj i zelenoj budućnosti na dobrobit njene privrede i građana.

U Srbiji je od 13. aprila do danas održano pet nacionalnih dijaloga, a među temama o kojima se diskutovalo su: zaštita biodiverziteta, klimatske promene, zelena transformacija privrede, povezanost životne sredine i javnog zdravlja, uloga mladih u zaštiti životne sredine.

Zahvaljujući onlajn platformi "SparkBlue", svi zainteresovani su imali priliku da se aktivno uključe u ovaj proces, kako bi pratili tok dijaloga i ostvarene rezultate i dali svoje preporuke za unapređenje životne sredine u Srbiji.

Cilj konferencij "Stokholm+50: zdrava planeta za prosperitet svih – naša odgovornost, naša prilika", pored obeležavanja 50 godina od prve konferencije UN o životnoj sredini, jeste i da ubrza sprovođenje aktivnosti koje doprinose ostvarenju globalnih Ciljeva održivog razvoja, Sporazuma iz Pariza o klimatskim promenama, kao i "zeleni" oporavak od posledica pandemije korona virusa.

Vujović, Ben David i Pikap su u botaničkoj bašti "Jevremovac" posadile i medonosne biljke na povodom Svetskog dana pčela, 20. maja.

Povodom Svetskog dana pčela i Svetskog dana zaštite biološkog diverziteta, 22. maj, u saradnji sa udruženjem "Ekonaut", danas su održane i dve panel diskusije o značaju pčela i neophodnosti njihove zaštite na kojima su učestvovali predstavnici akademske zajednice i civilnog sektora.

Takođe je održana i radionica o svetu pčela za decu i mlade.

Izvor: Beta