Srpsko tužilaštvo formiralo predmet o ruskim desničarima 'Z-Orlovi'

Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal formirao je predmet koji se odnosi na pojedine objave u okviru Telegram grupe 'Z-Orlovi', saopšteno je danas Radio Slobodnoj Evropi iz tog Tužilaštva.

Foto: Velimir Ilić/FoNet

Ruska ekstremno desničarska grupa 'Z-Orlovi', čije je puno ime "Rusko-srpski centar Orlovi", na društvenoj mreži Telegram napada antiratne aktiviste u Srbiji od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Na meti pretnji je malobrojna ruska dijaspora koja se protivi politici predsednika Rusije Vladimira Putina i aktivisti koji organizuju skupove podrške Ukrajini.

"Znamo sve o tebi, u jednom si u pravu - pravda je neizbežna. I ta pravda je naša", samo je jedna u nizu pretnji upućenih ruskom antiratnom aktivisti Petru Nikitinu.

Pojedini aktivisti, poput Stanislava Suslova koji deset godina živi u Srbiji, prijavili su pretnje policiji i nadležnom Tužilaštvu.

U odgovoru na pitanje RSE povodom ovih prijava, Tužilašto za visokotehnološki kriminal je, uz potvrdu da je predmet formiran, saopštilo da će "o preduzetim radnjama i merama, kao i o donetim odlukama, obavestiti javnost kada se za to steknu zakonom predviđeni uslovi".

"Rusko-srpski centar Orlovi" registrovan je 2017. kao "neprofitna organizacija" sa sedištem u Sankt Peterburgu, a kanal na Telegramu pokrenuli su pet dana posle ruskog napada na Ukrajinu i imaju više od 3.000 pratilaca.

Vođa "Orlova" je ruski državljanin Aleksandar Lisov, a prema istraživanju RSE, povezani su sa ekstremnim desničarima u Srbiji.

Izvor: FoNet