Petković: Svećlja iznosi dezinformacije, postoje kamere na mestu gde je pucano; Svećlja: Nećemo tolerisati bilo koji oblik nasilja nad našom policijom

Na mestu gde je ROSU pucao u Miljana (Delevića) postoje nadzorne kamere, rekao je direktor Kancelarije za KiM. "Zašto Svećlja ne pusti snimak da svi vide sta se zaista dogodilo?", naveo je Petković. Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja rekao je da je duboko zabrinut zbog incidenta u Leposaviću, nakon pucnjave u kojoj je povređena jedna osoba.

Policija Kosova Foto: POLICIJA KOSOVA

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković izjavio je danas da je ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svećlja izneo još jednu dezinformaciju o specijalnoj kosovskoj policiji ROSU čiji su pripadnici pucali kod nelegalnog punkta na Bistričkom mostu na vozilo u kojem su se nalazila dva Srbina, od kojih je jedan ranjen.

"Na mestu gde je ROSU pucao u Miljana (Delevića) postoje nadzorne kamere. Zašto Svećlja ne pusti snimak da svi vide sta se zaista dogodilo?", poručio je Petković na Tviteru. On je kazao da je Delević dobio metak u leđa i da je auto u kojem je bio  izrešetan u zadnjem delu.  

"To jasno pokazuje da su Srbi bežali od metaka, a ne napadali! Prestanite da lažirate činjenice, neće vam proći!", istakao je Petković.

Svećlja: Službenici KP su bili primorani da pucaju u pravcu vozila kako bi neutralisali situaciju

On je prethodno na Tviteru napisao da je duboko zabrinut zbog incidenta u Leposaviću.  

"Dve osobe su vozilom pokušale su da izbegnu policijski punkt. Namerno su udarile u automobil Kosovske policije i dovele živote policajaca u opasnost. Službenici KP su bili primorani da pucaju u pravcu vozila kako bi neutralisali situaciju", napisao je Svečlja.  

On je dodao da je istraga o incidentu u toku i da je tzv. policijski inspektorat Kosova aktivno uključen u nju.

"Želim da budem jasan - bilo kakav oblik nasilja nad našom policijom neće biti tolerisan. Zaštita građana i organa za sprovođenje zakona je naš glavni prioritet", naveo je Svećlja.

Srpska lista traži hapšenje i sankcionisanje kosovskih policajaca

Srpska lista zatražila je danas hitno povlačenje pripadnika specijalne kosovske policije Rosu sa severa Kosova, kao i hapšenje i sankcionisanje onih koji su danas pucali na vozilo u kojem su bila dvojica Srba.

"Rafalna paljba Kurtijevih specijalaca na Srbe kod ilegalnog punkta na mostu kod Bistričke reke u kojoj je teško ranjen Miljan Delević je kap koja je prelila čašu nakon serije napada na Srbe od Nove godine na ovamo. Nedeljama upozoravamo na neprofesionalno ponašanje Kurtijevih specijalaca koji nastoje da svojim delovanjem zastrašuju srpski narod i izazivaju incidente, i insistiramo da međunarodna zajednica osudi brutalnost ovih kriminalaca u uniformama. Nžalost nema odgovora, te ne čudi današnji brutalni napad, koji je samo nastavak antisrpske histerije režima u Prištini", piše u saopštenju Srpske liste.

Oni su ocenili da dalje prisustvo kosovske policije na severu Kosova može nepovratno ugroziti mir na ovim prostorima i da srpski narod sve češće smatra da moraju sami da se zaštite od "kriminalnih radnji Kurtijevih specijalaca".

Policija Kosova tvrdi da je pucala u samoodbrani

Kosovska policija saopštila je da su njeni pripadnici u samoodbrani pucali na vozilo u kom su se nalazila dvojica Srba.

U saopštenju povodom incidenta u selu Bistrica, u opštini Leposavić, policija je navela da se automobil sa dvojicom Srba nije zaustavio na punktu već da je udario u policijsko vozilo.

"Time je direktno ugrozio živote policijskih službenika koji su u cilju neutralisanja opasnosti, pucali", stoji u saopštenju policije.


POLICIJA kosovo tanjug
Kosovska Mitrovica. Foto: FOTO TANJUG/ IVAN RADULOVIƬ


Petković: Jedini cilj ROSU na severu je da izazove incidente

Pripadnici specijalne Kosovske policije ROSU pucali su danas oko 11.30 časova kod nelegalnog punkta na Bistričkom mostu, na magistralnom putu Kosovska Mitrovica-Leposavić i to na vozilo u kojem su se nalazila dva Srbina, saopštio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

U saopštenju Petra Petkovića navodi se da je tom prilikom ranjen M. D. dok je njegov suvozač D. S. tek puk srećom prošao bez povreda, dok je čitav automobil izrešetan.

Kako dodaje, M. D. je pogođen u predelu levog grudnog koša i ima prostrelnu ranu s kojom je transportovan hitno u bolnicu u Kraljevu. On je u stabilnom stanju.

Dodaje da Beograd od početka prisustva specijalaca Rosu na severu upozorava da je njihov jedini cilj da izazovu incidente.

Izvor: Beta, KoSSev